Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W przyszłości handel mięsem sprowadzi się do handlu wodą

  • www.farmer.pl
  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 21-06-2015, 19:47
W przyszłości handel mięsem sprowadzi się do handlu wodą
Fot. Shutterstock

Wykładu doktora Olsera Desouzarta mieli okazję wysłuchać Uczestnicy ostatniej „Pejsakówki”, czyli XX Międzynarodowej Konferencji Naukowej pt. „Krytyczne obszary produkcji świń”. Brazylijski ekonomista oraz ekspert w zakresie handlu zagranicznego mięsem zaprezentował ciekawe prognozy dotyczące zmian i tendencji w handlu wieprzowiną w następnych dziesięcioleciach.

 Desouzart, w trakcie konferencji w Puławach, wielowątkowo ocenił mechanizmy, które będą zmieniały popyt i podaż mięsa wieprzowego w różnych regionach świata. Jest to niezwykle ważne pod względem przygotowywania wieloletnich strategii rozwojowych dla firm z branży produkcji i przetwórstwa mięsa. Aby ciągle się rozwijać i poprawiać opłacalność, trzeba dobrze ocenić rynki, na których chce się pracować.

Według eksperta w prognozach do 2022 r. ceny wieprzowiny będą nieznacznie, ale regularnie rosły. Niestety, nie można liczyć, że koszty produkcji spadną, bo podobna sytuacja będzie dotyczyła rynku pasz, gdzie wzrostowa tendencja cenowa będzie się utrzymywać. Szansą na poprawę sytuacji ekonomicznej każdej firmy jest zdobywanie tych rynków, które nie są w stanie zaspokoić swojego popytu na wieprzowinę, wołowinę czy drób. Desouzart zwrócił uwagę, że już za 30 lat handel produktami końcowymi produkcji spożywczej będzie sprowadzał się do handlu wodą.

Dobrym przykładem są tutaj Chiny. Tamtejszy popyt na mięso nieustannie rośnie, jednak chińscy producenci i przedsiębiorcy nie będą w przyszłości w stanie zaspokoić potrzeb konsumpcyjnych nie tylko ze względu na efektywność czy skalę produkcji, lecz także ze względu na niski poziom zasobów wody w tamtych regionach świata.

Trzeba pamiętać, że produkcja zwierzęca jest bardzo kosztowna pod względem zużycia wody. Jak tłumaczył dr Olser Desouzart, Chińczycy wraz z upływem czasu nie będą mogli pozwolić sobie na intensywny chów zwierzęcą – aby wyprodukować 1 kg wołowiny, zużywa się 16 tys. l wody, 1 kg wieprzowiny – ok. 6 tys. l wody, a kg mięsa drobiowego – ok. 3 tys. l. Dlatego już dzisiaj trzeba zdobywać intensywnie rynki, które z różnych względów nie będą mogły skutecznie rozwijać swojej produkcji zwierzęcej – wyjaśniał prelegent. Wśród importerów wieprzowiny pierwsze miejsca będą zajmować Rosja, Japonia, Chiny, Meksyk i USA. Z kolei kraje azjatyckie i afrykańskie w następnych dziesięcioleciach będą skazane na wirtualny handel wodą poprzez zwiększanie importu mięsa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • olo 23-06-2015, 13:03:
nadmierne zuzycie wody i niskie zasoby ma własnie AZJA, moga pozwolic sobie tylko na uprawe roslin

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 408) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH