REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W sektorze wołowym potrzebne są zmiany

  • www.farmer.pl
  • Autor: Łukasz Głuchowski, farmer.pl
  • Data: 18-10-2015, 11:41
W sektorze wołowym potrzebne są zmiany
Rod Polkinghorne, inicjator systemu MSA w Australii (fot. Łukasz Głuchowski)

Polski sektor wołowy nie jest w najlepszej kondycji. Aby poprawić sytuację, należy najpierw zdiagnozować problemy trapiące tą branżę. O to zdanie na temat problemów z produkcją wołowiny w Polsce farmer.pl zapytał Roda Polkinghorna, eksperta z Australii.

REKLAMA

O problemy sektora wołowego w Polsce zapytaliśmy z Roda Polkinghorna, czołowego twórcę systemu standaryzacji wołowiny w Australii, inicjatora i pomysłodawcę systemu MSA, pozwalającego prognozować jakość wołowiny. Jest on również producentem żywca, z wieloletnim stażem.

Rod Polkinghorn zna polskie realia, ponieważ odwiedził nasz kraj wielokrotnie, z racji współpracy przy projekcie ProOptiBeef, odwiedzając gospodarstwa rolne oraz ubojnie. 

Ekspert z Australii dał nam bardzo szczegółową odpowiedź. Oto ona: 

- Największym problem jakie widzę w polskim sektorze wołowiny, są różne błędy w procesie produkcji żywca oraz obróbki mięsa, przez które jakość wołowiny jest bardzo zróżnicowana. 

Duża liczba ubijanych byków, w porównaniu do wolców powoduje, że zwierzęta muszą być traktowane z wyczuciem, aby uniknąć problemów z niską jakością mięsa, wywołaną stresem. Jest to bardzo trudne, gdy opasy sprzedawane są po kilka sztuk z jednego gospodarstwa, przez co następuje mieszanie podczas transportu i w magazynie żywca. Dlatego niekastrowane samce powinny być przewożone jedynie ze zwierzętami, z którymi były utrzymywane. Niezbędny jest również ich ubój, niezwłocznie po przybyciu do zakładu. 

Z punktu widzenia przetwórstwa dostrzegam wiele problemów z uzyskiwaniem higieniczne produktu o długim okresie trwałości. Uzyskiwanie takiego produktu jest ważne. Dla przykładu, w Australii wołowina pakowana próżniowo, ma 100 dniowy okres trwałości. Problemy jakie widziałem wynikają m.in. z: 

- Wiele z ubijanych zwierząt, gdy jest dostarczane do ubojni, ma bardzo brudną skórę. To sprawia, że skórowanie jest bardzo trudne, a i tak niektóre zanieczyszczenia przenoszą się do tuszy. Wszelkie wysiłki na rzecz poprawy czystości będą bardzo korzystne dla branży. 

- Wiele tusz jest schładzanych zbyt szybko w stosunku do tempa spadku pH. Skutkiem tego jest wystąpienie skurczu chłodniczego, czyli stwardnienia mięsa. Aby wyeliminować potrzebę nagłego schładzania, należy zadbać o większą czystość zwierząt oraz lepsze metody skórowania. Ze skurczem chłodniczym można walczyć np. poprzez elektrostymulację. 

- Płatność w systemie EUROP, zachęca do produkcji bardzo mocno umięśnionych opasów z małą ilością tłuszczu w tuszy. Często powoduje to pogorszenie jakości konsumpcyjnej mięsa z takich zwierząt. Zdarza się, że przy szybkim schładzaniu tusz występuje różnica pomiędzy zewnętrznymi i wewnętrznymi mięśniami tuszy. Zjawisko to występuje rzadziej, w dobrze otłuszczonych tuszach. 

- Płatność EUROP odnosi się tylko do wydajności i nie ma powiązania z zadowoleniem konsumentów. W konsekwencji nie zwraca się uwagi na rzeczywistą wartość konsumpcyjną wołowiny. Dlatego mięso to, zamiast być surowcem do tworzenia wysokojakościowych posiłków, jest towarem niskiej wartości. 

Warto uczyć się od najlepszych, a także słuchać ich rad. Z pewnością australijski sektor wołowy jest godny naśladowania, dlatego wato wziąć pod uwagę rady, od jednego z twórców eksportowego sukcesu wołowin z tamtego kraju. 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rolnik 21-10-2015, 14:04:
największym problemem jest to że na tym całym biznesie najwięcej zarabiają pośrednicy (handlarze żywcem)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 546) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH