Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W ubiegłym roku znacząco wzrósł import żywca i mięsa wieprzowego do Polski

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 16-03-2010, 11:19
W ubiegłym roku znacząco wzrósł import żywca i mięsa wieprzowego do Polski

Na skutek drastycznego ograniczenia skali produkcji trzody chlewnej w 2009 r. w sektorze wieprzowiny zanotowano dalszy wzrost skali importu i załamanie się eksportu. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w ub.r. przywieziono do Polski 502 tys. t nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w porównaniu z 454 tys. ton w 2008 roku. W tym samym czasie import trzody chlewnej żywej wzrósł z 59 do 82 tys. ton. W ujęciu ilościowym import osiągnął bezprecedensową skalę 1,65 mln szt. trzody - informują analitycy BGŻ.

Dominującą rolę wśród dostawców mięsa wieprzowego do Polski mają dwa kraje; Niemcy z udziałem 36% wolumenu importu i Dania z udziałem 30%.

Wśród krajów, których udziały w imporcie przekraczają 5% znajdują się jeszcze jedynie Belgia i Niderlandy. Najwięcej żywych świń (wg łącznej masy) pochodzi z kolei z Niderlandów (43%), Niemiec (38%) i Danii (16%).

W przypadku importu z Niderlandów i Danii zdecydowanie przeważały zwierzęta młode do dalszego odchowu, natomiast w przypadku Niemiec przewagę miały tuczniki na rzeź, choć udział prosiąt był również znaczący.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Do rey-a 20-03-2010, 21:17:
Rey, ale oni mają technologię, że potrafą przechować mięso chłodzone przez 26 lat. A może to żywiec tyle czasu przechowują ? Możesz to przeanalizować ?
  • rey 20-03-2010, 18:28:
Ceny wieprzowiny w Niemczech sa wyższe jak w Polsce
a to co przychodzi do nas to jest mieso przeterminowane
albo jakiś odpad ale nasze masarnie wszystko przerobią
a ludzie i tak wszystko zjedzą nawet 26letnie mięsko.
Niech polski konsument zada sobie troche trudu
i sprawdzi ile jest miesa w kiełbasie lub szynce
a ile róznych dodatków chemicznych
za prawdziwą szynke trzeba zapłacić ok 50zł
a reszta to sa wyroby szynkopodobne
  • Miś 20-03-2010, 11:00:
Ale hodowcom myśleć się nie chce więc narzekają tylko.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH