Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W UE polska wołowina wciąż wygrywa ceną

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-10-2015, 15:16
W UE polska wołowina wciąż wygrywa ceną

Najlepsza polska wołowina kulinarna trafia głównie na rynki bogatych państw europejskich, gdzie konkurujemy przede wszystkim ceną. Nasz produkt jest o ok. 30 proc. tańszy od średniej unijnej – mówi Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Prof. Andrzej Pisula przypomina, że Polska eksportuje obecnie ok. 350 tys. ton wołowiny rocznie. – Jednocześnie należy pamiętać, Unia Europejska importuje w skali roku ponad 400 tys. ton wołowiny, pochodzącej głównie z krajów Ameryki Południowej – zaznacza ekspert.

Szansą dla polskich eksporterów wołowiny jest ekspansja na rynki państw trzecich. - Po okresie, kiedy obowiązywał w Polsce zakaz uboju na potrzeby religijne, obecnie znów możemy rozmawiać z partnerami reprezentującymi takie rynki jak Turcja czy Izrael. W tej chwili w tamtym kierunku prowadzony jest już realny eksport – komentuje Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Co więcej, dzięki działaniom zarówno Inspektoratu Weterynarii, jak i Związku Polskie Mięso nasz kraj uzyskał prelisting, co oznacza, że teraz to Główny Lekarz Weterynarii będzie zatwierdzał kolejne firmy do eksportu wołowiny na Izrael, bez konieczności wizyt lekarzy izraelskich w polskich zakładach.

Na wagę wsparcia ze strony administracji państwowej, w szczególności Głównego Lekarza Weterynarii, wskazuje również Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. – Wsparcie potrzebne jest po to, by na atrakcyjnych dla polskiej wołowiny rynkach niwelować bariery SPS (sanitary and phytosanitary) wynikające z braku stosownych umów międzynarodowych – podkreśla Wierzbcki.

Dopiero usunięcie barier SPS daje możliwość eksportu i dostępu do rynku. - Nie jest to oczywiście warunek wystarczający dla wejścia na rynek, ale konieczny. W tym zakresie Główny Lekarz Weterynarii prowadzi działania na wybranych rynkach, wydaje się jednak, że zacieśnienie współpracy z branżą w celu uzgadniania priorytetów może wpłynąć na większą efektywność tego procesu – dodaje prezes PZPBM. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czytelnik 01-11-2015, 16:04:
od wołowiny dostaje się raka

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH