Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Wakacyjny kryminał z konserwami, czyli kto straszy ASF-em?

Na początku lipca na dwóch ogólnopolskich portalach internetowych zostały przedstawione konserwy, pochodzące - rzekomo - od świń zagrożonych wirusem ASF. Miał być świetny wakacyjny kryminał, a wyszedł kiepski żart, z którego najmniej śmieją się producenci świń. Tak przedstawione informacje pozostawiają konsumentom wiele niedomówień i wątpliwości na temat bezpieczeństwa dystrybuowanej żywności - pisze Iwona Dyba z portalu Farmer.pl

Wakacyjny kryminał z konserwami, czyli kto straszy ASF-em?
fot. Farmer.pl

Na początku lipca na dwóch ogólnopolskich portalach internetowych zostały przedstawione konserwy, pochodzące od świń zagrożonych wirusem ASF. Opublikowane zostały też zdjęcia, z częściowym obrazem opakowania konserwy, a krew w żyłach miała zmrozić informacja z opakowania produktu: „konserwa sterylizowana”, po której konsument może rozpoznać trefne produkty. 

Tymczasem większość konserw mięsnych jest sterylizowana w temperaturze powyżej 100 °C. Proces ten ma ograniczyć rozwój drobnoustrojów, w tym najgroźniejszej laseczki jadu kiełbasianego.

- Sensacją nie jest też fakt, że zakłady mięsne skupują świnie z terenów objętych ograniczeniami w związku z ASF. Do zakładów trafiają wyłącznie zdrowe zwierzęta (mimo, że pochodzą ze "stref ASF"). Świnie przed wyjazdem do zakładu muszą zostać przebadane. Żaden z zakładów, na pewno nie chciałby i nie pozwoliłby sobie na przyjmowanie zwierząt zarażonych ASF. Niosłoby to ze sobą konsekwencje utylizacji produktów, dezynfekcji obiektu, czy też czasowego wstrzymania produkcji - pisze Iwona Dyba.

We wspomnianych informacjach autorzy wydają wyrok, że mimo iż wirus nie zagraża ludziom, w dodatku jest unieczynniony w trakcie obróbki termicznej, to nikt z konsumentów nie sięgnąłby po taki produkt. Czy w takim razie konsumenci sięgnęliby po mięso, wiedząc że ASF nie jest jedyną chorobą dotykającą te zwierzęta? 

Czytaj więcej na Farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ASF RSS ALERT    /    ASF w Polsce RSS ALERT    /    konserwy RSS ALERT    /    konserwy mięsne RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • ryt 2018-07-06 14:12:51
    W artykule napisano: "Tymczasem większość konserw mięsnych jest sterylizowana w temperaturze powyżej 100 °C." Wszystkie produkty poddane obróbce termicznej powyżej 100C sa konserwami, natomiast produkty poddane obróbce poniżej 100C są prezerwami.
  • Czytelnik 2018-07-07 15:13:54
    ktoś powinien siedzieć za zabijanie zdrowych zwierząt

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.44.54
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.