Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Wędlinom wysokowydajnym brakuje wartości odżywczych

Wartość odżywcza wysokowydajnych wędlin jest wątpliwa - zauważa w wypowiedzi dla serwisu nowiny24.pl Elżbieta Noculak z Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia "Dobry Dietetyk".

Elżbieta Noculak zwraca uwagę, że do mięsa wstrzykuje się przecież wodę z substancjami toksycznymi. Skład solanki stanowią polifosforany, azotany, azotyny służące również do produkcji materiałów wybuchowych, napojów typu cola, oraz nawozów rolniczych.

Jak czytamy w serwisie nowiny24.pl - aby ukryć odrażający smak i zapach po napompowaniu mięsa, dodaje się przyprawy i glutaminian sodu. A ponieważ taka wędlina szybciej się psuje, konieczne jest też dodanie większych ilości środków konserwujących.

Nowiny24.pl wskazują na takie rarytasy jak np. Szynka litewska (znanego producenta). Na etykiecie tego wyrobu oprócz mięsa wieprzowego znajdziemy: wodę, sól, białko sojowe, E 450, E 451, E 452, E 331- stabilizatory, glukozę, E 407, E 425i - substancje żelujące, E 508 - reg. kwasowości; E 621 - substancję wzmacniająca smak i zapach, E 316.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (3)

  • laik 2010-12-03 10:13:39
    Pani Elżbieta Noculak powinna zastanowić się co mówi, a jeśli posługuje się groźnymi hasłami dobrze byłoby gdyby rozwinęła wątek, ale do tego potrzebna jest wiedza! Jedynymi substancjami zaklasyfikowanymi jako \"toksyczne\" i DOPUSZCZONE do stosowania w wędlinach są: Azotan(III) potasu, Azotan(III) sodu, są to minimalne dawki, dzięki nim wędlina jest różowa a stosowanie tych substancji uratowało wiele osób przed śmiercią z powodu zatrucia jadem kiełbasianym. A idąc tokiem rozumowania szanownej pani, kobiety nie powinny stosować kremów do twarzy z algami morskimi, ponieważ z nich produkuje się zbrodniczy związek E407. Artykuł całkowicie bezwartościowy, puste hasła nie poparte żadnymi dowodami i wynikami badań.
  • zajączek 2010-12-04 09:28:34
    Laik ... rewelacyjny komentarz , rzeczywiscie jak ktoś nie bardzo ma pojęcie to niech nie komentuje. Apropo jestem ciekaw co Pani Noculak jada Chi , chi , chi
  • jad 2011-03-04 15:44:17
    bez dwóch zdań ten artykuł to bzdura

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.26.182.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.