REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wędliny bez sztucznych dodatków coraz popularniejsze

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-05-2016, 09:22
Wędliny bez sztucznych dodatków coraz popularniejsze
Fot. Shutterstock

Od dawna mówi się o rosnącej świadomości polskich konsumentów. Trend ten jest widoczny także w branży mięsnej. Wybierając produkty wędliniarskie konsumenci coraz częściej szczegółowo analizują ich skład, kierują się etykietą oraz szukają wyrobów o wysokiej mięsności.

REKLAMA

Paweł Świerkula, wiceprezes Promaru, przyznaje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, że w ostatnich latach wyraźnie wzrosło zainteresowanie produktami z ograniczoną liczbą dodatków oznaczanych jako „E”, bezglutenowych, bezpiecznych dla alergików.

- Ta tendencja jest z jednej strony dyktowana przez końcowego konsumenta, który coraz bardziej świadomie wybiera produkty żywnościowe i czyta etykiety. W przypadku produktów mięsnych bardzo ważną informacją dla końcowego konsumenta jest podawana na etykiecie zawartość mięsa. Badania pokazują, że Polacy przywiązują coraz większą wagę do pochodzenia produktu, poszukują tradycyjnych receptur, zdrowszych produktów - wyjaśnia.

Jak dodaje, takie zachowania dostrzegają także sieci handlowe, czego przykładem jest akcja Biedronki we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia "Czytajmy etykiety”. Zdaniem wiceprezesa Promaru rosnąca dzięki temu wiedza konsumentów oznacza także wyższe wymagania dla producentów żywności.

- Istotny wpływ na eliminowanie dodatków E z etykiety produktu mięsnego ma coraz szersza paleta nowoczesnych komponentów pozwalająca na tworzenie mieszanek funkcjonalnych i smakowych z ograniczoną liczbą E w składzie. Nowe technologie przygotowywania i produkcji mieszanek pozwalają na wydobycie zupełnie nowej ich jakości, gdzie przy mniejszej liczbie E w składzie uzyskujemy produkt mięsny o lepszych walorach organoleptycznych. Dodatkowo przez zastosowanie nowoczesnego systemu zarządzana alergenami w produkcji mieszanek, pozwala na zaproponowanie naszym klientom bezpiecznych produktów - mówi Paweł Świerkula, wiceprezes Promaru.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH