Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wędliny tradycyjne nie powinny być objęte nowymi normami wędzenia

  • Autor: PAP
  • Data: 30-04-2014, 18:55
Wędliny tradycyjne nie powinny być objęte nowymi normami wędzenia
Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi

Minister rolnictwa Marek Sawicki powiedział w środę w Boguchwale (Podkarpackie), że wystąpi do KE, by wędliny wytwarzane w sposób tradycyjny nie były objęte nowymi normami wędzenia. We wtorek w tej sprawie spotka się z unijnym komisarzem Tonio Borgiem.

"Wysłałem już do ministra zdrowia wniosek, aby przesłał go do KE, aby dla produktów (wędlin) tradycyjnych zachować dotychczasowe normy wędzenia" - mówił minister.

Sawicki zapowiedział, że w najbliższy wtorek spotka się w tej sprawie z europejskim komisarzem ds. zdrowia i polityki konsumenckiej Tonio Borgiem.

Od września mają obowiązywać bardziej restrykcyjne przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych w wędlinach wędzonych. Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla konsumentów, bo w jego wyniku w żywności pojawiają się zanieczyszczenia, w tym substancje rakotwórcze. Dlatego UE ustaliła nowe, restrykcyjne normy, które będą dotyczyły wszystkich producentów wędlin, także drobnych producentów, wędzących w sposób tradycyjny.

Producenci wędzonych wędlin i innych produktów uważają, że unijne przepisy mogą doprowadzić do tego, że wiele małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury może zniknąć z rynku.

Minister zarzucił producentom wędlin, że niepotrzebnie sami "robią panikę", informując społeczeństwo, jakoby produkowali wędliny z przekroczeniami norm.

"Liczne badania, jakie robimy na ogół pokazują pozytywne wyniki w zakresie dotrzymania norm. Tylko bardzo nieliczne przypadki to przekroczenia. Proszę producentów wędliniarskich, aby nie dali się wpuszczać w dziwną grę polityczną i nie informowali opinii publicznej, że ich produkty mogą stanowić jakiekolwiek zagrożenie, bo z badań wynika, że takiego zagrożenia nie stanowią" - apelował Sawicki.

Resort rolnictwa w odpowiedzi na obawy producentów wędlin zapowiadał w styczniu, że pomoże zorganizować cykl szkoleń, by podczas wędzenia nie przekraczali surowszych norm dot. zawartości szkodliwych substancji. Wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk w lutym zapewniał też, że zakłady, które nie spełnią norm, będą mogły otrzymać pomoc z programów unijnych na poprawę technologii wędzenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jaga 01-05-2014, 11:46:
Tak jest! Nie powinny!
Minister Sawicki kasuje wszystkie badania Unii Europejskiej. Wielki uczony....:p

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 968) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH