Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wędliny tradycyjne nie spełniają nowych norm unijnych

  • Autor: PAP
  • Data: 06-02-2014, 15:14

Sześć z siedmiu przebadanych próbek tradycyjnych małopolskich wyrobów wędzonych nie spełnia nowych ostrzejszych norm na zawartość szkodliwych substancji. Spełnia je jedynie karp zatorski. Normy mają obowiązywać od września.

Jak poinformował PAP w czwartek wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak, w Instytucie Weterynaryjnym w Puławach zbadano m.in. poziom benzopirenu w sześciu próbkach tradycyjnych małopolskich wędlin oraz wędzonym karpiu zatorskim.

Od września będą obowiązywały bardziej restrykcyjne unijne przepisy dotyczących zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, m.in. benzopirenu. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie wędliny może wynosić 5 mikrogramów, od września będą to 2 mikrogramy.

Wicemarszałek Kozak podkreślił, że wszystkie przebadane produkty mieszczą się w obowiązujących normach. Według badań na ich granicy znajduje się kiełbasa lisiecka, która jest wpisana na unijną listę produktów tradycyjnych i regionalnych. Zdaniem przedstawiciela władz Małopolski wynika to z tradycyjnego procesu obróbki termicznej tej wędliny: jest ona wędzono-pieczona bezpośrednio nad żarem.

W cienkich kiełbasach wiejskich i szynkach wykazano około 3 mikrogramów benzopirenu w kilogramie wędliny. Według Kozaka będzie możliwe obniżenie tego poziomu za pomocą niewielkich modyfikacji procesu wędzenia.

W badaniu najlepiej wypadł wpisany na unijną listę karp zatorski. Uwędzona ryba zawiera poniżej 1,7 mikrogramów benzopirenu i mieści się w nowych normach.

Wicemarszałek Kozak poinformował, że władze województwa w współpracują z resortem rolnictwa w sprawie nowych przepisów unijnych. Postulują, by odroczono o rok wejście w życie nowych norm. Chcą także, by z obowiązku ich spełniania była zwolniona żywności wpisana już na unijną listę produktów tradycyjnych i regionalnych.

Badanie przeprowadzono na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Krakowie i producentów wyrobów wędzonych

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • satrap-a! 07-02-2014, 09:41:
Unijne pogrywki są gorsze od sowieckich. Polska tradycja zostanie w tym momencie zniszczona. Lepiej wybijmy sobie dobre wędliny z głowy!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH