REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wędzenie wędlin od września na nowych zasadach

  • Autor: Dziennik Gazeta Prawna
  • Data: 04-02-2014, 08:49

We wrześniu wejdą w życie rygorystyczne normy dotyczące zawartości substancji smolistych w produktach spożywczych. Dla producentów mięsa oznacza to jedno: dodatkowe obowiązki i wydatki - informuje Dziennik Gazeta Prawna.

REKLAMA

Od 1 września zacznie obowiązywać rozporządzenie unijne z 19 sierpnia 2011 r. Najwyższy dopuszczalny poziom wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych nie może być większy niż 12 mikrogramów na kilogram wędzonego mięsa lub przetworów; obecnie wynosi on 30 mikrogramów na 1 kg. 

Jak informuje DGP zaostrzeniu ulega też norma dotycząca poziomu benzo(a)pirenu, która zostaje obniżona z 5 do 2 mikrogramów na 1 kg. Producenci wędlin mają więc siedem miesięcy na przebadanie produktów i dostosowanie technologii, by wytwarzać je zgodnie z unijnymi wytycznymi. 

 

 

 

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH