Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Wegetarianie przeciwko zakazowi używania nazw odnoszących się do mięsa w produktach roślinnych

Według Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego nazwy produktów, takie jak "wegański burger/sznycel/kiełbasa" lub opisy produktów, takie jak "alternatywa dla mleka", mogą zostać wkrótce zakazane.

Wegetarianie przeciwko zakazowi używania nazw odnoszących się do mięsa w produktach roślinnych
fot. shutterstock

Autor: informacja prasowa
Data: 03-04-2019, 17:44

1 kwietnia podczas negocjacji w sprawie reformy wspólnej polityki rolnej, komisja "Agri" głosowała za przyjęciem poprawki, która zakazałaby przedsiębiorstwom używania nazw odnoszących się do mięsa
i produktów mlecznych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego. Według członków komisji, którzy złożyli wniosek, nazwy te byłyby "mylące" dla konsumentów.

Karolina Kosno z ProVeg Polska ocenia takie działanie jako irracjonalne ograniczenie wolności dla przedsiębiorstw oraz konsumentów.

- Nie ma absolutnie żadnych dowodów na to, że konsumenci są wprowadzani w błąd przez nazwy produktów roślinnych. Przeciwnie, nazwy takie jak „wege burger" czy "wegańska parówka”, jasno informują, że produkt nie zawiera mięsa, jednocześnie wskazując jakiego smaku, tekstury czy wyglądu produktu mogą oczekiwać. UE stara się rozwiązać problem, który nie istnieje i w rezultacie może zaszkodzić przedsiębiorstwom, które odpowiednio znakują swoje produkty. Większość sprzedaży roślinnych odpowiedników mięsa jest generowana przez osoby, które nie są na diecie wegetariańskiej, ograniczają natomiast spożycie mięsa na przykład z powodów zdrowotnych. Obecne nazewnictwo pozwala łatwo znaleźć odpowiednik, który zadowoli ich potrzeby. Proponowana zmiana, nie uderza więc jedynie w wegetarian, ale w ponad połowę społeczeństwa*, które obecnie deklaruje ograniczanie mięsa w swojej diecie - dodaje.

* Według raportu Mintel „Summer Food and Drink Trends” z 2018 roku, aż 55% Polaków regularnie stosuje bezmięsne dni. To samo wskazało 45% Włochów i Francuzów, a największy odsetek jest Niemczech (57%) i w Hiszpanii (aż 61%).

Wniosek będzie musiał zostać zatwierdzony na posiedzeniu plenarnym Parlamentu Europejskiego, które odbędzie się po wyborach do Parlamentu Europejskiego. Do tego czasu ProVeg będzie nadal sprzeciwiać się tej propozycji i współpracować z Humane Society Europe, Four Paws, Compassion in World Farming, European Vegetarian Union, Greenpeace, BirdLife, Eurogroup for Animals oraz Good Food Institute Europe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ProVeg RSS ALERT    /    weganizm RSS ALERT    /    wegetarianizm RSS ALERT    /    Mintel RSS ALERT    /    burgery RSS ALERT    /    burgery wegańskie RSS ALERT    /    Karolina Kosno RSS ALERT    /    Parlament Europejski RSS ALERT

KOMENTARZE (8)

  • Auto54N 2019-04-04 13:02:11
    Jeśli weganie wymagają dla siebie specjalnej niszy produktowej to niech wymyślą na te erzace swoje nazwy. Żeby normalni ludzie nie byli narażeni na wege - pomyłki.
    • ffffff 2019-04-05 09:16:39
      Ładnie klasyfikujesz społeczeństwo :) Na to normalne, jedzące mięso, i to ''nienormalnie'', nie jedzące. Człowiek jest na tyle zaawansowaną istotą, że jest w stanie odczytać, co jest na opakowaniu produktu. Pozdrawiam
  • konsument 2019-04-05 08:55:07
    problemem jest jednak oszukiwanie konsumenta stosując nazwę burger vega. Kupując normalny burger spodziewam się określonego smaku do którego przyzwyczaiłem się przez dziesięciolecia. Kilka razy jadłem wersję vega i były one w smaku zupełnie inne. Za każdym razem po tym pierwszym wierzyłem że ten będzie już dla mnie smaczny bo podobny do mięsnego. Czułem się oszukany. Gdyby nazwa była np. " kulka warzywna smażona" nigdy bym tego nie zmamówił.
    • Dominika 2019-04-05 09:13:15
      Wege burger ma w składzie warzywa, a co za tym idzie inny smak i teksturę. Oczekujesz, że wege burger będzie smakować jak mięso? Polecam przeczytać nazwę i skład tego co kupujesz :)
      • konsument 2019-04-05 14:18:15
        skoro różni się smakiem i teksturą to po co go nazywać burgerem? Z jednej strony wielu z was walczy z tradycją ale z drugiej chce z tej samej tradycji korzystać. Taka moralność Calego- jak mi to pasuje to to robię a jak nie to powinni to zabronić.
  • Harry 2019-04-06 10:21:20
    Tu zgadzam się w pełni z eurokołchozem... Nazwa nie ma nic wspólnego z mięsem czy mlekiem, więc zamiary UE są słuszne. Powinno się dalej porządkować nazewnictwo by etykiety zawierały prawdziwe dane ze składem. Podobnie jak z nazwą ,,masło'', która zarezerwowana jest wyłącznie dla tłuszczu w wysokości min. 82 % dla pochodzenia wył. zwierzęcego.
    • Ewa 2019-04-06 12:15:43
      Słowo "masło" odnosi się od lat również do innych produktów powszechnie używanych i nie tylko wege. Chociażby masło orzechowe lub inne smarowidło w słoiku o konsystencji maślanej. I nikt nie myli go z masłem krowim. Ludzie widzą i myślą. Język się rozwija wraz z potrzebą ludzi i pojawieniem się nowych trendów i produktów. Słowa dostają nowe znaczenia na przestrzeni czasu i to normalny proces języka. Narzucając nakazy i zakazy z góry ograniczamy sztucznie jego rozwój.
      • Harry 2019-04-06 22:10:04
        Nie mylmy masła orzechowego w słoiku, bądź tez kubku z masłem krowim. Produkty dla wegetarian maja postać burgerów i inne formy przypominające produkty z mięsa. I to jest przyczyna zainteresowania UE. Dla wegetarian mam propozycję, by zadbali o swoje organizmy z racji konieczności przyjmowania vit. B12, której roślinki nie zapewnią. jedynym źródłem tej witaminy jest niestety mięsko, najlepiej czerwone. Przyswajalność B12 w formie doustnej jest b.ograniczona i najwłaściwiej byłoby przyjmować ją domięśniowo.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.211.135.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.