REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Weterynaria przymyka oko na handel mięsem z uboju gospodarczego?

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-04-2010, 14:21
Weterynaria przymyka oko na handel mięsem z uboju gospodarczego?

Od lat poziom ubojów gospodarczych pozostaje niezmienny. Według prawa mięso z takiego uboju nie może być przedmiotem obrotu towarowego. Rzeczywistość wygląda jednak inaczej.

REKLAMA

W branży mówi się, że służby odpowiedzialne za kontrolę przymykają oko na handel mięsem z uboju gospodarczego. Odbywa się on przecież prawie na każdym targowisku. - Ubój gospodarczy w naszym kraju to 300 tys. ton mięsa - wyjaśnia skalę problemu prof. Andrzej Pisula z SGGW. - Z kolei małe firmy przemysłowe, zatrudniające niewiele ponad 9 pracowników ubijają kolejne 280 tys. ton - dodaje.

Obecna sytuacja nie jest korzystna dla całości przemysłu mięsnego. - Tak naprawdę zgadzamy się na praktyki, które są zabronione w przepisach weterynaryjnych już od 1936 r. - zwraca uwagę prof. Pisula. - W tym momencie Władimir Putin czy każdy inny decydent może stwierdzić, że Polacy nie produkują wieprzowiny zgodnie ze swoimi narodowymi przepisami. Jedna taka decyzja i sprzedaż mięsa z Polski może być zamknięta - ostrzega.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aleksander 29-04-2010, 09:25:
Zostawcie w spokoju Gmyrka. To taki świetny "fachowiec", że zna się na wszystkim i teraz zajmuje się biopaliwami. Ale wracając do tematu. Czy widział ktoś zakłady zagraniczne. Widziałem niedawno zakład w Anglii. Nasi weterynarze natychmiast by go zamknęli. Dlaczego tylko u nas są tak nadęte przepisy? To właśnie dzięki lekarzom Gmyrkopodobnym. Wysoki koszt dostosowania się powoduje wzrost kosztów produkcji a w efekcie wzrost ubojów gospodarczych! I bardzo dobrze!!!
  • zm...mazowsze 28-04-2010, 19:34:
to prawda "dzik" ma rację też byłem widzem takich rzeczy...a lekarz brał torbe i nawet na zakład nie wchodził...
  • dzik 28-04-2010, 15:08:
Zgadza się weterynaria przymyka oczy ale na to co się dzieje w dużych zakładach mięsnych, jako wieloletni pracownik ZM w Kujawsko - Pomorskim a ściślej koło Włocławka codziennie widzę jak omijają i "nie widzą problemów", w zakładzie o dużej mocy przerobowej składuje się mięso na posadzce bo nie ma pojemników, odpady i krew przelewa się po posadzce i co i nic

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH