Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Weterynarze o fipronilu: Zwalczanie pasożytów u drobiu jest trudne

  • Autor: PAP
  • Data: 12-09-2017, 15:15
Weterynarze o fipronilu: Zwalczanie pasożytów u drobiu jest trudne

Zwalczanie ptaszyńca, jednego z najgroźniejszych pasożytów drobiu, jest niezwykle trudne, stąd też niedawne afery spowodowane zastosowaniem szkodliwej dla zdrowia substancji - fipronilu, który pomaga zwalczyć roztocze, ale nie może być stosowany w kurnikach.

Skażone fipronilem jaja oraz drób do wielu krajów trafiły z Holandii. Kilka dni temu wykryto skażenie tą substancją w jajach pochodzących z polskich ferm.

Zwalczanie ptaszyńca jest niezwykle trudne - przyznają naukowcy z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego (PIWet) w Puławach profesorowie: Krzysztof Niemczuk, Andrzej Posyniak oraz Tomasz Cencek. Pasożyt ten jest powszechny, głównie w fermach niosek. Cykl rozwojowy ptaszyńca jest krótki, a płodność samic wysoka.

Naukowcy wskazują, że ptaszyńce mogą przenosić szereg różnych patogennych mikroorganizmów, a likwidacja salmonellozy w kurnikach, w których występują ptaszyńce bez wcześniejszej likwidacji tych pasożytów jest praktycznie niemożliwa.

Ptaszyńce można zwalczać metodą tradycyjną, która polega na wymianie sprzętu i klatek lub też metodami alternatywnymi przy zastosowaniu odpowiedniej kontroli biologicznej np. przy zastosowaniu substancji pochodzenia roślinnego. Jednak metody te nie są do końca skuteczne - zaznaczają naukowcy.

Najpowszechniejszą metodą walki z ptaszyńcami w kurnikach jest stosowanie insektycydów (środków owadobójczych) - najczęściej w postaci oprysków. Stosuje się głównie preparaty działające na ich układ nerwowy. Skuteczność zabiegów prowadzonych przy użyciu insektycydów zależy w dużej mierze od dokładności ich wykonania, ale również od właściwego doboru preparatu, ponieważ odporność na poszczególne substancje czynne pojawia się niezwykle szybko.

Od kilku lat w hodowlach kur niosek do zwalczania inwazji ptaszyńca stosuje się związki powierzchniowo czynne - detergenty, spośród których najbardziej popularnym jest Poultry Shield.

Jedną z tzw. metod alternatywnych jest zastosowanie wysokiej temperatury do zwalczania ptaszyńców. W ocenie PIWet PIB w Puławach, podniesienie temperatury do 45°C w całym obiekcie przez okres ok. 48 godzin jest w pełni skuteczne. Osiągnięcie takiej stałej temperatury we wszystkich zakamarkach, szparach itp. jest jednak dość trudne.

Ze względu na szybkie nabywanie przez ptaszyńce odporności na stosowane insektycydy oraz liczne niedogodności innych metod służących do ich likwidacji poszukuje się ciągle nowych metod zwalczania tych pasożytów. Wszystkie dotychczasowe metody nie są w pełni skuteczne - podkreślają naukowcy.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH