Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceminister rolnictwa: Amerykanie zainteresowani naszą żywnością ekologiczną

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 19-06-2012, 16:20
Wiceminister rolnictwa: Amerykanie zainteresowani naszą żywnością ekologiczną

Kathleen Merrigan, zastępca amerykańskiego sekretarza rolnictwa, podczas dwustronnych rozmów podkreśliła zainteresowanie polskimi produktami ekologicznymi - powiedział w rozmowie z dziennikarzami Andrzej Butra, wiceminister rolnictwa. Polska i USA uznają wzajemnie swoje certyfikaty ekologiczne.

Jak mówił Andrzej Butra, strona amerykańska jest szczególnie zainteresowana polskimi produktami runa leśnego. - Pani sekretarz pytała nas o nasze możliwości produkcji i sprzedaży produktów wytworzonych metodami ekologicznymi, gdyż na takie wyroby stale rośnie zapotrzebowanie - mówi wiceminister rolnictwa.

Podczas spotkania w departamencie rolnictwa przedstawiona nam także raport z kontroli zakładów mięsnych jaka miejsce w maju 2011 roku. Audyt ten przeszło 11 zakładów mięsa wieprzowego i kilka drobiowego, dzięki czemu uzyskają pozwolenie na eksport do USA. Dodatkową kwestą, która rzutuje na tę sprawę jest uznanie przez Stany Zjednoczone naszych procedur w związku z pojedynczymi przypadkami BSE, od której to choroby Stany Zjednoczone są wolne - mówi minister Butra. Dodaje także, że warunkiem niezbędnym do eksportu drobiu jest uznanie naszego kraju wolnym od pomoru rzekomego drobiu.

Strona amerykańska podkreśla dobre relacje łączące oba nasze kraje i długoletnią współpracę. - Amerykanie liczą, że Polska, jako duży kraj w Unii Europejskiej, będzie wspierać negocjacje pomiędzy USA i UE, co byłoby korzystne dla wszystkich zainteresowanych - mówi Andrzej Butra.

Spotykamy się tutaj również z lobbystami. Przyglądamy się ich pracy, a także wymieniamy się doświadczeniami. Zapoznaliśmy się także z procesem tworzenia nowej ustawy rolniczej w USA - mówi minister Butra.

Wymiana handlowa produktami spożywczymi między Polską a USA jest niewielka, ale wciąż rośnie. W 2011 r. wyeksportowano żywność za 209,7 mln euro, zaś sprowadzono - za 188 mln euro. Nadwyżka eksportu nad importem wyniosła w ubiegłym roku 21,7 mln euro, podczas gdy w 2010 r. saldo wymiany było ujemne i wyniosło ok. 9 mln euro. Do USA wyeksportowano przede wszystkim szynkę wieprzową (przetworzoną lub konserwową), wódkę, przetworzone ryby (w tym śledzie), filety rybne, gluten pszenny oraz wyroby czekoladowe. Natomiast z USA sprowadzamy głównie makuchy z ekstrakcji oleju sojowego, nieprzetworzony tytoń oraz wino ze świeżych winogron.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ministerstwo Rolnictwa i Kultury 22-06-2012, 11:32:
Pan minister widać nie czyta tego co piszą na oficjalnych radcy handlowi przy ambasadach w USA i Kanadzie. Bo takich bredni nie mówił. Bo albo ci radcy piszą nieprawdę o amerykańskim rynku żywności albo pan minister za dużo wypił przed wywiadem.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 070) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH