Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Wiceminister rolnictwa: Nadprodukcję wieprzowiny i drobiu może rozwiązać eksport

W Polsce mamy nadprodukcję wieprzowiny i drobiu w stosunku do krajowych potrzeb. Rozwiązaniem może być eksport przede wszystkim na rynki wschodnie - powiedział w Sejmie w czwartek wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.

Wiceminister rolnictwa: Nadprodukcję wieprzowiny i drobiu może rozwiązać eksport
Tadeusz Nalewajk, wiceminister rolnictwa

Autor: PAP
Data: 03-02-2011, 14:26

Wiceminister stwierdził, że przy drogich zbożach i niskich cenach skupu trzody, jej produkcja nie może być opłacalna. Zaznaczył, że już jesienią ministerstwo sygnalizowało, że mogą wystąpić problemy na rynku wieprzowiny, gdyż drożeją pasze.

"Aż 80 proc. kosztów produkcji tego mięsa - to pasza" - dodał Nalewajk odpowiadając na pytanie posła PiS Roberta Telusa o to, jakie działania zamierza podjąć rząd, by poprawić sytuację na rynku wieprzowiny i drobiu. "Punkty skupu płacą za kilogram trzody ok. 2,8 zł, a za kurczaka 2,90 zł. To ceny znacznie poniżej opłacalności i kosztów produkcji" - mówił w Sejmie Telus.

Wiceminister podkreślił, że w Polsce mamy nadprodukcję wieprzowiny i drobiu w stosunku do krajowych potrzeb. Rozwiązaniem może być eksport. Zdaniem Nalewajka, dla Polski najważniejszy jest rynek wschodni - kraje dawnego Związku Radzieckiego. Eksport mięsa tam, a zwłaszcza do Rosji, jednak do tej pory nie został odbudowany.

Nalewajk przyznał, że złą sytuację na rynku wieprzowiny pogłębiła jeszcze tzw. afera dioksynowa w Niemczech. Z tego powodu spadło tam zapotrzebowanie na wieprzowinę "wiele półtusz - mówił - trafiło w rezultacie do Polski". Minister zaznaczył, że Polska nie może zakazać sprowadzania mięsa z Niemiec, gdyż mamy wspólnotowy rynek. "Jedynie, co można zrobić - to zwiększyć kontrolę nad tymi transportami" - powiedział.

Nalewajk dodał, że trudną sytuacją producentów trzody zajęła się Komisja Europejska, która zgodziła się na dopłaty do tzw. prywatnego przechowywania mięsa, co powinno pozwolić na zmniejszenie nadwyżek mięsa na rynku oraz podnieść ceny skupu trzody. Przedsiębiorcy mogą starać się o takie dopłaty już od 1 lutego składając dokumenty w Agencji Rynku Rolnego.

Zdaniem wiceministra rynek wieprzowiny jest najmniej uregulowany w Unii. "Od 20 lat obserwuje się +górki i dołki+ świńskie, dlatego KE zaczyna zauważać, że potrzebne są instrumenty, które stabilizowałyby produkcję" - powiedział.

Według Nalewajka afera dioksynowa spowodowała spadek cen mięsa w Niemczech o 22 proc., a w Polsce o - 6 proc. Dodał, że obecnie w czterech krajach: Niemczech, Danii, Belgii i Holandii ceny skupu trzody są niższe niż u nas.

W listopadzie 2010 r. średnia cena skupu żywca wieprzowego w Polsce według GUS, wyniosła 3,81 zł/kg i była o 1,5 proc. niższa niż w październiku ub.r. i o 8 proc. niższa niż rok wcześniej. Na przełomie 2010/2011 żywiec kosztował przeciętnie 4,06 zł/kg, a w trzecim tygodniu stycznia tego roku - tylko 3,63 zł/kg. Ceny żywca są zróżnicowane regionalnie. Najtańsze trzoda była w woj. podlaskim i podkarpackim, najdroższa w woj. zachodniopomorskiego i dolnośląskiego

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Tadeusz Nalewajk RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    drób RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • bęcfał 2011-02-03 14:46:00
    O,o,o patrzcie jak na to Pan Minister wpadł .To znaczy ,że zaczyna myśleć tuż przed wyborami
  • mietak 2011-02-03 22:13:11
    wszystkie ceny kurcze wszystko drożeje, a dlia rolnika tanieje wszystko...
  • dajnielusos 2011-02-04 11:25:02
    hahahahha 2,8zł za kg to chyba 2 tygodnie temu na dzisiaj już jest cena 3,8 zł za kg i będzie rosła coś Pan minister nie w temacie !
  • dajnielusos 2011-02-04 11:26:15
    hahahahha 2,8zł za kg to chyba 2 tygodnie temu na dzisiaj już jest cena 3,8 zł za kg i będzie rosła coś Pan minister nie w temacie !
  • 1 2011-02-04 17:40:54
    jak zwykle nie na bieżąco, zanim ministerialna machina zacznie działać to dzisiaj wiemy o tym co się działo 2 tygodnie wstecz i już się skończyło a co będzie dalej??????????

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.136.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.