Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes Farmio: To nie my wprowadzamy klientów w błąd

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-12-2015, 15:28
Wiceprezes Farmio: To nie my wprowadzamy klientów w błąd

Nie zgadzamy się z tezą Krajowej Rady Drobiarstwa, że każde mięso drobiowe wyprodukowane w Polsce jest wolne od antybiotyków. Antybiotyki stosowane są w hodowli zwierząt rzeźnych, w tym drobiu, powszechnie, a ich użycie rośnie – mówi Andrzej Łęgosz, wiceprezes Farmio S.A.

Na konferencji „Branża drobiarska w Polsce przeciw nieuczciwym praktykom rynkowym” przedstawiciele Krajowej Rady Drobiarstwa przekonywali, że polski drób nie zawiera antybiotyków i jest bezpieczny. Jednocześnie potępili oni praktyki stosowane przez firmę Farmio, która na opakowaniach swoich kurczaków umieszcza napis "bez antybiotyków", co sugeruje, że inne kurczaki mogą je zawierać. Zdaniem Łukasza Dominiaka, dyrektora generalnego KRD takie postępowanie uderza w całą branżę drobiarską.

Farmio postrzega tę sytuację zupełnie inaczej. - Podczas debaty zostały publicznie podane informacje mające na celu dyskredytację naszej firmy oraz produktów sprzedawanych pod naszą marką. Jednocześnie przedstawione na konferencji informacje mogą wprowadzać w błąd konsumentów, pragnących kupić mięso drobiowe pozbawione obecności antybiotyków – komentuje Andrzej Łęgosz. - Nieprawdą jest, że nasza firma wprowadza klientów w błąd, umieszczając na produktach informacje wskazujące, że sprzedawane przez nas kurczaki pochodzą z hodowli wolnej od antybiotyków. W kurczakach sprzedawanych pod marką Farmio zawartość antybiotyków jest równa zero, co potwierdzają badania Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – dodaje.

Co więcej, zarząd Farmio nie zgadza się z tezą KRD, że każde mięso drobiowe wyprodukowane w Polsce jest wolne od antybiotyków. - Antybiotyki stosowane są w hodowli zwierząt rzeźnych, w tym drobiu, powszechnie, a ich użycie rośnie. Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w Polsce w 2013 r. zużyto 562 ton antybiotyków, czyli o 8 proc. więcej, niż rok wcześniej.  Aż 67 proc. zużywanych antybiotyków stanowią tetracykliny i penicyliny – wskazuje Łęgosz. - Jak pokazują dane EuropeanMedicinesAgency w Polsce rośnie również sprzedaż, a przez to zużycie antybiotyków w przeliczeniu na 1 kg masy ciała zwierząt, co oznacza większe zużycie po wyeliminowaniu efektu wzrostu produkcji – zaznacza.

- Polska w zużyciu antybiotyków na kilogram masy zwierząt plasuje się w czołówce państw UE. Jesteśmy pod tym względem w grupie niewielu Państw w którym zużycie antybiotyków wzrasta. W zdecydowanej większości Państw UE zużycie antybiotyków spada lub utrzymuje się na tym samym poziomie – akcentuje.

Obecność pozostałości antybiotyków w mięsie i żywności pochodzenia zwierzęcego jest dopuszczona prawnie. Określone są najwyższe dopuszczalne stężenia pozostałości dla poszczególnych antybiotyków. - Wynika z tego, że mięso dopuszczone do sprzedaży może zawierać pozostałości antybiotyków jednocześnie spełniając normy handlowe. Parafrazując, nie można powiedzieć, że samochód, który emituje spaliny na poziomie normy, nie truje środowiska. Nie truje bowiem środowiska tylko ten samochód, który w ogóle nie emituje spalin – tłumaczy wiceprezes Farmio.

Jak wskazują eksperci Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach obecność pozostałości substancji o działaniu przeciwbakteryjnym w żywności to wciąż aktualny problem, który niesie określone skutki zdrowotne i ekonomiczne. Do najważniejszych zagrożeń należy możliwość wywoływania różnego rodzaju reakcji alergicznych, od wstrząsu anafilaktycznego po atopowe zapalenie skóry. Należy podkreślić, że ryzyko wystąpienia tego rodzaju reakcji nie zależy od dawki alergenu. Notowano je w przypadku spożycia żywności zawierającej pozostałości antybiotyków w stężeniach wielokrotnie niższych od przyjętych limitów. Ponadto, skutkiem ubocznym stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt jest nasilające się zjawisko antybiotykoodporności bakterii. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje antybiotykoodporność, jako jedno z największych wyzwań oraz zagrożeń zdrowotnych dla współczesnego świata. Eksperci WHO ostrzegają, że stosowanie antybiotyków na taką skalę jak obecnie m.in.w leczeniu zwierząt hodowlanych, w ciągu 20 lat może doprowadzić do stanu utraty zdolności do zwalczania infekcji. W konsekwencji ludzie będą umierać na skutek zakażeń bakteryjnych, które dziś są jeszcze łatwe do wyleczenia.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Anty Antybiotyk 13-12-2015, 21:35:
Myślę że knur nie umie czytać.
  • knur 13-12-2015, 10:55:
Witam Panie Prezesie,to co skontrolujemy karmienie paszami "wolnymi"od GMO? Lekarza wojewódzkiego z Lublina też skontrolujemy (tak przy okazji).
  • ja 09-12-2015, 17:57:
Super , że ktosy wteszcie mowiy o tym głośno! Brawo! A nabieranie wody w usta bo szkodzi to branży jest zwykłym tchorzostwem!! Wspieram w takich działaniach , producentów ktorzy truja powinni z nazwy wymieniać

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 256) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH