REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wiceprezes KRD: Lepiej kupować drób renomowanej firmy, niż na targu

  • Autor: Wysokie Obcasy
  • Data: 08-07-2012, 14:10
Wiceprezes KRD: Lepiej kupować drób renomowanej firmy, niż na targu

Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rady Drobiarstwa zwraca uwagę, że na targu kurczaki leżą bez opakowania, w otwartych pojemnikach w lodzie, czyli cały czas wchłaniają niewiadomego pochodzenia wodę z tego rozpuszczającego się lodu, są podatne na kurz z tego targu, kontakt z ludźmi itd. Nie wiadomo także skąd pochodzą i jakie były warunki ich uboju - czytamy w Wysokich Obcasach, dodatku do Gazety Wyborczej.

REKLAMA

Wiceprezes KRD podkreśla na łamach Wysokich Obcasów, że kurczak sprzedawany przez renomowaną firmę ma w swoim opisie pochodzenie - wiadomo, z jakiego stada pochodził, z jakiej wylęgarni; wiemy, że na każdym szczeblu rozwoju był badany, czym był karmiony. Dodaje, że od siedmiu lat, czyli od momentu wejścia Polski do UE, cały łańcuch pokarmowy takiego kurczaka jest dokładnie kontrolowany.

Przyborski zapewnia, że to jest przestrzegane. W rozmowie z dziennikarką Wysokich Obcasów zaznacza, iż w ciągu ostatnich siedmiu lat gwałtownie wzrósł eksport naszego mięsa drobiowego - siedem lat temu eksportowaliśmy ok. 40 tys. ton rocznie, teraz - 480 tys. ton, z czego ok. 85 proc. do Unii.

Zdaniem wiceprezesa KRD "jesteśmy potęgą". W ubiegłym roku produkcja wzrosła o 20 proc. W eksporcie mięsa indyczego wyprzedza nas tylko Francja, a kurzego - tylko Holandia - informują Wysokie Obcasy.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • 66228 09-07-2012, 08:03:
do Konsument

Jedz do BIEDRONKI:-) Nigdzie nie kupisz takiej jakości mięsa jak u nich.. oczywiści chodzi mi tu o pozytywną opinię, żadna sięć nie ma takiej odentyfikacji produkcji jak JMP..
  • konsument 09-07-2012, 07:32:
Do xyz .. A co za różnica czy ubojnia działa lokalnie czy na cały kraj. Zakład to zakład i normy obowiązują wszystkich !!!.
Skąd wiem ? Bo jestem konsumentem i jadam kurczaki. Widzę i czuję ich jakość która spada na psy. Po dwa proponuję sprawdzić ostatnie 4 miesiące w systemie RASFF i policzyć ile jest ostrzeżeń przed drobiem z polski (głównie salmonella). Po trzy jedz osobiście do dużego sklepu, kup filet i sam sprawdź jak to pachnie i ile wody wypłynie pod wpływem temperatury.
Smacznego
  • xyz 09-07-2012, 00:03:
Do Konsument... Człowieku skąd żeś się urwał, czy ty masz pojęcie o czym piszesz? jeśli kupisz kurczaka z tzw targowiska w 100% zgadzam się z wypowiedzią Maćka.. Takie zakłady jak my muszą spełniać wszystkie wyśrubowane normy, a rynek jest rozwalony dzięki malutkim ubojniom działającymi głównie na rynku lokalnym..

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH