Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes KRD: Obecnie to my rządzimy na rynku drobiu

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-09-2012, 20:53
Wiceprezes KRD: Obecnie to my rządzimy na rynku drobiu

Polska branża drobiarska fantastycznie wykorzystała okres od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. W ciągu ośmiu lat zwiększyliśmy eksport mięsa drobiowego z 40 tys. ton do ponad 510 tys. ton. Krajowa produkcja wzrosła dwukrotnie i osiągnęła poziom 1,5 mln ton - powiedział Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rady Drobiarstwa na konferencji "Drobiowa ofensywa. Rusza kampania informacyjna".

Przyborski podkreślił, że za ilością musi iść jakość. - W tej chwili standard produkcji żywnościowej na bazie mięsa drobiowego w Polsce gwarantuje pełne bezpieczeństwo mięsa - ocenił wiceprezes KRD. Zaznaczył, że polscy producenci muszą brać pod uwagę nie tylko krajowe przepisy, ale też rygorystyczne rozporządzenia prawa UE.

Najważniejszy dla polskiego drobiarstwa pozostaje rynek krajowy. - W ciągu ostatnich 22 lat Polacy zwiększyli roczną konsumpcję drobiu na obywatela z 11 kg do blisko 26 kg. Kwalifikuje nas to do średniej europejskiej - powiedział ekspert. - 30 proc. produkcji drobiu idzie na eksport, z czego ponad 80 proc. do krajów UE. Kierujemy nasz towar do bardzo wymagających klientów, głównie Niemców, Anglików i Francuzów. Można nawet powiedzieć, że istnieje pewnego rodzaju specjalizacja naszych odbiorców: Francuzi bardzo chętnie kupują skrzydełka, zaś Anglicy filety z piersi drobiowych - wskazał.

Na znaczeniu zyskuje eksport do krajów pozaunijnych. - Odbiorcy z Azji bardzo chętnie kupują łapy z kurcząt. Producentom udaje się na nich osiągać naprawdę przyzwoite marże. Podobnie rozwija się eksport w kierunku Afryki, przy czym jego skala jest bardziej incydentalna - tłumaczył Maciej Przyborski. Dodał również, że mięso drobiowe ma niesłychaną zaletę eksportową, bo w odróżnieniu od wieprzowiny i wołowiny, jest akceptowane we wszystkich kręgach kulturowych. - Jedzą je ludzie na całym świecie, niezależnie od ich wyznań religijnych - zaakcentował.

Zwrócił też uwagę na mnogość możliwych sposobów przyrządzenia drobiu. - Wartość smakowa mięsa drobiowego może zostać dostosowana do potrzeb regionalnych w różnych częściach świata. Dlatego zwiększając skalę produkcji należy pamiętać, że odbiorcą naszego produktu może stać się rynek mający wyższe wymagania jakościowe niż nasz. Z myślą o tym powstał System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP dla branży drobiarskiej - powiedział wiceprezes KRD.

System ma umocnić pozycję polskiego mięsa drobiowego za granicą, ale jednocześnie chronić nasz własny rynek. - Dzięki niemu firmy, np. ze Wschodu, które będą kiedyś chciały wejść do Polski, będą musiały spełnić nasze wysokie warunki jakościowe - podkreślił Przyborski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jon 07-09-2012, 06:22:
"My rządzimy" a hodowcy ledwo zipią

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH