Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes ZD Stasin: Zakaz uboju rytualnego to wylanie dziecka z kąpielą

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 17-11-2017, 14:12
Wiceprezes ZD Stasin: Zakaz uboju rytualnego to wylanie dziecka z kąpielą
Zakład Drobiarski w Stasinie, fot. stasin.pl

- Wprowadzenie zakazu uboju rytualnego przyczyni się do tego, ze straty poniosą zarówno zakłady przetwórcze, jak i hodowcy. Ubój rytualny w naszym zakładzie niczym nie różni się od uboju zwyczajnego, z wyjątkiem tego, że dokonuje go muzułmanin, a nie Polak - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wojciech Zarzycki, wiceprezes zarządu i dyrektor ds. finansowo-rozwojowych Zakładu Drobiarskiego w Stasinie Sp. z o.o.

Wprowadzenie zakazu uboju rytualnego w Polsce, za wyjątkiem gmin wyznaniowych, przewiduje poselski projekt nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt zgłoszony 6 listopada. (czytaj więcej)

O ocenę proponowanego rozwiązania poprosiliśmy przedstawiciela Zakładu Drobiarskiego w Stasinie, który ubija i produkuje mięso z indyka z systemie halal z przeznaczeniem na rynek krajowy, a także na eksport m.in. do Europy Zachodniej.

W ocenie Wojciecha Zarzyckiego, wprowadzenie zakazu uboju rytualnego przyczyni się do tego, że straty poniosą zarówno zakłady przetwórcze, jak i hodowcy.

- Ubój rytualny w naszym zakładzie niczym nie różni się od uboju zwyczajnego, z wyjątkiem tego, że dokonuje go muzułmanin, a nie Polak. Eksportujemy takie mięso do Francji, Libanu, Niemiec, a sprzedajemy je również w Polsce - dodaje.

Zarzycki ocenia, że posłowie powinni wprowadzić rozróżnienie na ubój po ogłuszeniu i bez ogłuszenia.

- Zrównanie tych dwóch metod uboju spowoduje, że wylejemy dziecko z kąpielą. My nigdy nie zgodziliśmy się na wykonywanie uboju bez ogłuszenia. Pamiętamy, jak nie tak dawno zakazano uboju rytualnego, co trwało około rok. Spowodowało to, że straciliśmy odbiorców zagranicznych, a odbudowanie kontaktów trwało długo. Jest to trudny proces, ponieważ klienci z krajów muzułmańskich mają stały popyt i muszą gdzieś to mięso kupować. Zmieniają dostawcę, a potem ciężko jest wrócić na rynek - dodaje.

- Być może celem organizacji ekologicznych jest to, aby w ogóle nie było żadnego uboju zwierząt. Mamy nadzieję, że w toku prac sejmowych wprowadzone zostanie przynajmniej rozgraniczenie na ubój bez i po ogłuszeniu - podsumowuje Zarzycki.

W opinii Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz wprowadzenie zakazu uboju rytualnego zablokuje rozwój polskiego drobiarstwa na lata (czytaj więcej). Podobne stanowisko przedstawiła Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza (czytaj więcej), która w ostatnim czasie uczestniczyła w misji handlowej Komisarza UE mającej doprowadzić do otwarcia rynków bliskowschodnich dla europejskiego drobiu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Rafal 20-11-2017, 13:08:
Ubój sam w sobie jest bestialski ale skproblem inbędzie kraje zarabiaja na uboju rytualnumowy to dla czego Polska ma być bardziej swięta od Papieża i znowu stranić?
  • wieśniak 18-11-2017, 13:13:
ubój rytualny to bestialstwo

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH