Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Większa produkcja mięsa w Norwegii

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 07-04-2009, 13:40

Jak podaje norweski główny urząd statystyczny (SSB), w 2008 roku produkcja mięsa ogółem w Norwegii wzrosła o 7 proc. albo 21 tys. ton do 318 tys. ton. W największy sposób wzrosła produkcja mięsa drobiowego, o 20 proc. lub 14 tys. ton do 84 tys. ton. - podaje FAMMU/FAPA.

Od 2003 roku produkcja tego gatunku mięsa zwiększyła się w Norwegii o ponad 70 proc. Udział wieprzowiny w produkcji ogółem mięsa w Norwegii ukształtował się na poziomie 39 proc., wołowiny wyniósł 29 proc. a mięsa drobiowego 27 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH