Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Większość Europejczyków nie uważa owadów za żywność

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 24-01-2018, 10:32
Większość Europejczyków nie uważa owadów za żywność
fot. shutterstock

Od 1 stycznia 2018 roku przedsiębiorcy mogą sprzedawać w polskich sklepach owady, np. świerszcze, karaczany lub szarańczę jako żywność, o ile zdobędą odpowiednie zezwolenie od Komisji Europejskiej. 19 stycznia weszły w życie przepisy wykonawcze - informuje Centrum Prawa Żywnościowego.

Owady jadali starożytni Grecy i Rzymianie, ale już w średniowieczu insektami pogardzano. W XX wieku powróciły na europejskie stoły za sprawą zupy z chrabąszczy majowych. Od stycznia owady i ich części mogą być wprowadzana na polski rynek jako nowa żywność.

Już wcześniej mogliśmy jeść owady, o ile samodzielnie je złapaliśmy, wyhodowaliśmy lub kupiliśmy za granicą. Produkty te nie mogły być jednak wprowadzane do powszechnej dystrybucji na terenie Polski.

Od 1 stycznia przedsiębiorcy mogą sprzedawać w polskich sklepach owady, np. świerszcze, karaczany lub szarańczę jako żywność, o ile zdobędą odpowiednie zezwolenie od Komisji Europejskiej. 19 stycznia weszły w życie przepisy wykonawcze.

- Co więcej, w pewnych wypadkach owady będzie można sprzedawać swobodnie, nawet bez autoryzacji Komisji, o ile przedsiębiorca udowodni, że dany owad był powszechnie spożywany w Unii Europejskiej - mówi Jowita Prokop, ekspert z Centrum Prawa Żywnościowego w Warszawie.

Większość Europejczyków nie uważa owadów za żywność, co stanowi swoiste tabu pokarmowe. Do końca roku 2017 r. status prawny owadów jako żywności nie był jasny. Część ekspertów uważała, że owady są żywnością ogólnego spożycia, taką samą jak zwierzęta gospodarskie i mogą być sprzedawane w Europie, o ile zapewnione są odpowiednie wymogi sanitarne. Inni twierdzili, że owady stanowią tzw. nową żywność i konieczne jest zdobycie na nią zezwolenia.

Jeszcze inni podkreślali, że owady nie są żywnością i nie mogą być jako takie oferowane do sprzedaży. Jednak w Wielkiej Brytanii, Holandii, czy Francji serwowanie owadów jako środka spożywczego było dopuszczalne.

W Polsce organy urzędowej kontroli nie dopuszczały do powszechnego użycia owadów jako żywności dla ludzi.

Zgodnie z nową regulacją jadalne owady uznane zostały za żywność. Te, które nie były w powszechnym użyciu jako środek spożywczy w Unii Europejskiej, traktowane są jako nowa żywność, której wprowadzenie do obrotu wymaga unijnego zezwolenia.

Od 1 stycznia każdy przedsiębiorca, który zdobędzie unijne zezwolenie lub udowodni, że dany owad był w powszechnym użyciu w Unii Europejskiej, może sprzedawać takie produkty również w Polsce.

Zebranie dowodów na powszechne spożycie danego owada w Europie może wydawać się najprostszym rozwiązaniem, bo pozwala ominąć procedurę uzyskiwania zezwolenia. W praktyce może być kłopotliwe.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 464) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH