REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Większość konsumentów nie ufa producentom mięsa halal

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 25-07-2014, 15:00

Nowe badanie firmy Canadean wykazało, że u większości (52 proc.) konsumentów w Wielkiej Brytanii spożycie mięsa halal "budzi zaniepokojenie". Jedna trzecia konsumentów celowo unika produktów mięsnych certyfikowanych jako halal. Jako główną obawę podają oni brak pewności co do dobrostanu zwierząt ubijanych w sposób rytualny.

REKLAMA

Canadean przebadał 2 tys. brytyjskich konsumentów. Z ankiet wynika, że 32 proc. konsumentów celowo unika produktów mięsnych, które są certyfikowane jako halal a 31 proc. twierdzi, że są „zaniepokojeni sposobem traktowania zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności halal". Jednocześnie wyszło na jaw, że respondenci nie mają zbyt dużej wiedzy na temat tego, jak powstają wyroby mięsne z certyfikatem halal, ale często zakładają z góry, że ich produkcja sprzyja większemu cierpieniu zwierząt niż przy konwencjonalnych metodach uboju. Tylko 13 proc. brytyjskich konsumentów twierdzi, że są świadomi, gdzie serwowane jest mięso halal. 

Ronan Stafford, starszy analityk w Canadean podkreśla, że z badań wynika, iż konsumenci chcą wiedzieć więcej na temat rytualnych metod uboju. Stwierdza również, że połowa brytyjskich konsumentów uważa, iż na opakowania mięsa powinny uwzględniać informację o sposobie uboju, który zastosowano przy produkcji. - Producenci mięsa halal powinni włożyć więcej wysiłku w działania związane z komunikacją, aby pokazać klientom, że używają humanitarnych metod uboju w celu uzyskania najlepszej jakości produktu - ocenia Stafford.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mięsniak 19-08-2014, 19:26:
Kazdy kto ma odrobine wiedzy -nie mam tu na myśli nawiedzonych ignorantów -na temat mięsa z uboju bez ogłuszenia kupi takie mięso bo jest po prostu zdrowsze ,nie je krwi i tyle w temacie dla dyzurnych przedmówców
  • korusiu 29-07-2014, 18:57:
żydzi już lata temu zablokowali możliwość certyfikowania mięsa kosher - rzekomo miało to stygmatyzować osoby wyznania mojżeszowego, nabywające taki produkt; lepiej więc, jeśli osoby niewyznające tej religii, nieświadomie nabywały mięso pochodzące z uboju bez ogłuszania; tak w dzisiejszym, poprawnym świecie multi-kulti wygląda ochrona praw mniejszości religijnych
  • konsument 27-07-2014, 13:54:
Przede wszystkim: sposób pozyskania mięsa, czyli sposób uboju powinien być obowiązkową informacją na produkcie! Dla zwykłego konsumenta to jest kluczowe: bo może unikać certyfikatu halal/kosher, ale wciąż kupować mięso z uboju rytualnego ODZRUCONE przez certyfikatorów muzułmańskich/żydowskich jako nieczyste i niegodne muzułmana albo żyda. Ja sobie nie życzę aby mi wciskano odpadki po ich uboju rytualnym w zwykłych sklepach, w nieoznakowanym mięsie!!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH