REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wiele polskich zakładów mięsnych przewyższa poziomem technicznym konkurencję z UE

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-05-2010, 15:35
Wiele polskich zakładów mięsnych przewyższa poziomem technicznym konkurencję z UE

Poziom techniczny i sanitarny naszych zakładów, zwłaszcza dużych, w niczym nie odbiega a często nawet przewyższa nowoczesnością zakłady w szeregu krajów UE - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

REKLAMA

Jako przykład prof. Pisula wymienia zakłady mięsne Skiba w Chojnicach, oraz zakłady należące do grup Animex i Sokołów.  - Utrzymanie naszej przewagi jest warunkiem możliwości zwiększenia eksportu mięsa z Polski - stwierdza profesor.

Największy stopień koncentracji ubojów w UE jest w Danii. - W zakładach Danish Crown (Horsens i Ringsted) ubijane jest rocznie około 17 mln. sztuk trzody chlewnej (po około 35 tys. sztuk na dobę) - mówi Andrzej Pisula. - W Niemczech działa kilkanaście dużych zakładów ubojowych ale i setki średnich i małych. W Holandii jest około 40 ubojni - dodaje.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • xxp 15-05-2010, 23:45:
do obserwatora... To że zakłady sprowadzają tyle żywca z zachodu to nie ich "wina" tylko dostosowanie do sytuacji. Import jest porównywalny cenowo, lepszy jakościowo i logistycznie tańszy bo 1 kanion to 200 szt żywca pod magazyn, często z dłuższym terminem płatnościniż trzeba płacić rolnikom, pośrednikom itp. Sektor hodowlany nie dostosowywał sie w takim tempie jak powinien i przez rozdrobnienie produkcji płaci wysoką cenę mniejszą konkurencyjnością wobec importu.
  • zawiedziony 15-05-2010, 23:39:
Panie Profesorze... znów tylko Skiba, Animex i Sokołów a innych to już nie ma? Wiele zakładów przeszło modernizację w okresie dostosowawczym do standardów unijnych ale trzeba patrzeć szerzej. Chyba że te artykuły są na ich zamówienie...
  • Tomi 15-05-2010, 22:22:
do Obserwator dokładnie tak jest.

Niemieckie świnie są we wszystkich marketach w Polsce. To samo dotyczy innych mięs. Tylko drób jeszcze jest na plusie bo jest najtańszy w UE. Ale jak zabronią GMO to też będziemy ku uciesze wąskiego grona zajadać brazylijskim szajsem oczywiście też z GMO tylko skarmianym po cichutku.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH