REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wielkopolski samorząd rozdał ponad pół tysiąca piskląt gęsi

  • Autor: PAP
  • Data: 18-05-2015, 18:06
Wielkopolski samorząd rozdał ponad pół tysiąca piskląt gęsi

Rolnicy, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich otrzymały w poniedziałek w Ostrzeszowie (Wielkopolskie) ponad pół tysiąca piskląt gęsi. Finansowana przez samorząd województwa akcja promuje spożycie gęsiny i tzw. przyzagrodowy chów tych ptaków.

REKLAMA

Pisklęta podczas spotkania w ostrzeszowskim starostwie powiatowym rozdawał m.in. wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

"Zależy nam, aby gęsina wróciła do Wielkopolski i chcemy promować hodowlę przyzagrodową. Ludzie wezmą po 5-10 pisklaków i często dokupują kolejne. Widzą to sąsiedzi i włączają się w akcję. Pisklęta rozdawaliśmy w Ostrzeszowie, gdyż co roku odbywa się tu festiwal pasztetników" - powiedział PAP Grabowski.

Wicemarszałek dodał, że gęsina była kiedyś w regionie bardzo popularna, a akcja rozszerza się. "W ubiegłym roku po odbiór piskląt przyjechali ludzie z Mieściska w powiecie wągrowieckim. W tym roku miejscowy wójt też rozdawał tam gęsi" - mówił.

Rozdawanie piskląt gęsi od 2012 r. organizuje Stowarzyszenie Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania (SOLGD). Jej celem jest zachowanie tradycji przyzagrodowego chowu polskiej białej gęsi owsianej. Jak przekazują organizatorzy, z rozdanych w poniedziałek piskląt wyhodowane zostaną gęsi, z których mięsa gospodynie przygotują potrawy na X Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Impreza odbędzie się pod koniec czerwca w Ostrzeszowie.

Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa (KRD) powiedział PAP, że w Polsce produkuje się ok. 26 tys. ton gęsiny rocznie, a dla porównania łączna produkcja drobiu wynosi blisko 2 mln ton - są to dane za 2014 r.

"Większość gęsiny przeznaczona jest na eksport, głównie do Niemiec. Nasz krajowy rynek powoli powiększa się i dzięki akcjom promocyjnym i przystępnej cenie mięsa jemy coraz więcej gęsiny. Kurczak jest łatwiejszy w przygotowaniu, ale gęsina to mięso na specjalne okazje, np. Dzień Świętego Marcina i Boże Narodzenie - tę tradycję chcemy przywrócić" - mówił Dominiak.

Według informacji KRD, Wielkopolska jest jednym z regionów, który produkuje najwięcej gęsiny w Polsce.

Południowa Wielkopolska, a szczególnie rejon Ostrzeszowa i Ostrowa Wielkopolskiego, są tradycyjnym obszarem chowu gęsi w regionie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH