Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wieprzowina: mniejsza podaż, wyższe ceny

  • Autor: Agencja Rynku Rolnego
  • Data: 19-02-2008, 00:00

Niska opłacalność chowu trzody powoduje redukcję jej pogłowia, co zapowiada dalsze zmniejszanie podaży wieprzowiny w Polsce i innych krajach UE. Od marca br. można się zatem spodziewać wzrostu cen wieprzowiny.

Spadkowa tendencja cen u wiodących producentów trzody w UE spowodowała, że mimo trwającego od początku 2007 roku ograniczania pogłowia świń w Polsce, od września do grudnia krajowe ceny trzody malały. W tym czasie referencyjna cena w Polsce zbliżyła się do najniższych w UE cen duńskich i holenderskich. W okresie przedświątecznym ceny trzody chlewnej w kraju nieco wzrosły i w dniach 10-16 grudnia 2007 roku za trzodę chlewną płacono przeciętnie 3,30 zł/kg (bez VAT), podobnie jak przed miesiącem i o 2% więcej niż rok wcześniej.
ARR spodziewa się utrzymania niekorzystnych dla producentów żywca relacji cen w I połowie 2008 roku, co nasili prawdopodobnie redukcyjne tendencje w pogłowiu trzody chlewnej. IERiGŻ przewiduje, że w I połowie 2008 roku produkcja może wynieść 1070 tys. t, o 6% mniej niż w analogicznym okresie 2007 roku.

Ocenia się, że w całym 2007 roku eksport wieprzowiny może ukształtować się na poziomie 340 tys. t, o 7% niższym niż w 2006 roku. W związku z dalszym spadkiem krajowej podaży, eksport tego mięsa w I połowie 2008 roku może ulec dalszemu obniżeniu.
W 2007 roku, w wyniku dużej konkurencyjności wieprzowiny z importu, wzrósł przywóz tego mięsa. W całym 2007 roku import żywca, mięsa, przetworów i podrobów wieprzowych w ekwiwalencie mięsa może ukształtować się na poziomie ok. 240 tys. t wobec 187 tys. t w 2006 roku. W I połowie 2008 roku przywóz wieprzowiny może nadal rosnąć.

W okresie jedenastu miesięcy 2007 roku ceny detaliczne wieprzowiny były nieznacznie (o 0,8%) wyższe niż rok wcześniej - podaje ARR. Wobec wzrostu cen mięsa ogółem o 4,6% (w tym drobiowego o ponad 19%), nabiału o 4%, a żywności ogółem o prawie 5%, konkurencyjność wieprzowiny w 2007 roku uległa zwiększeniu. Ma to odzwierciedlenie w poziomie konsumpcji mięsa wieprzowego, która w okresie styczeń-wrzesień 2007 roku była o ok. 3% wyższa niż przed rokiem, przy spadku spożycia mięsa drobiowego o 3,9%, a wołowego o 6%.
Według oceny IERiGŻ, w całym 2007 roku bilansowe spożycie wieprzowiny może wynieść 42 kg na mieszkańca, o 0,6 kg więcej niż w 2006 roku. W 2008 roku, w związku z przewidywanym spadkiem podaży i wzrostem cen, konsumpcja wieprzowiny może obniżyć się do 41 kg na osobę.

Niska opłacalność chowu trzody powoduje redukcję jej pogłowia, co zapowiada dalsze zmniejszanie podaży wieprzowiny w Polsce. Podobne tendencje będą miały miejsce również u innych unijnych producentów i eksporterów wieprzowiny. W efekcie od marca 2008 roku można spodziewać się wzrostu cen wieprzowiny. Uwzględniając wahania sezonowe zespół ekspertów ARR prognozuje, że przeciętne ceny skupu trzody chlewnej mogą kształtować się w marcu br. na poziomie 3,40-3,60 zł/kg, a w czerwcu - 3,60-3,90 zł/kg. (jo)

Podobał się artykuł? Podziel się!
Eee tam - dodatki NASTĘPNY ARTYKUŁ

Eee tam - dodatki

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH