Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wieprzowina PQS cieszy się coraz większą popularnością

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-09-2012, 10:26

Kampania informacyjna Systemu Jakości Wieprzowiny PQS przynosi rezultaty w postaci wzrastającego popytu na mięso wyprodukowane w standardzie PQS - mówi Tomasz Mocarski z agencji QQF realizującej działania PR dla kampanii PQS.

Przytacza on dane, zebrane przez IMS (International Meat Secretariat) podczas badań opinii konsumenckiej w latach 2001-2010, a także analizy wydatków konsumentów przeprowadzone na łącznej liczbie 97.000 osób w 26 krajach.

- Dane te pokazują, że zaledwie 4 proc. konsumentów interesuje się innowacjami, a 95 proc. po prostu kupuje żywność. Musimy mieć również świadomość tego, że w 2050 roku świat będzie potrzebował o prawie 100 proc. żywności więcej. 70 proc. tej żywności powinno być produkowane w nowych, bardziej wydajnych technologiach - mówi Tomasz Mocarski.

- Aby sprostać takiemu wyzwaniu, warto prowadzić rzetelny dialog z konsumentami, w większości nieświadomymi zachodzących procesów, którzy jeszcze nie wspierają innowacyjności w produkcji żywności. Temu m.in. służy kampania informacyjna Systemu Jakości Wieprzowiny PQS, która już przynosi rezultaty w postaci wzrastającego popytu na mięso wyprodukowane w standardzie PQS - dodaje.

Innowacyjny System PQS powstał w 2009 roku, a w roku następnym Agencja Rynku Rolnego zawarła umowę ze Związkiem „Polskie Mięso" na realizację kampanii informacyjnej na temat mięsa wieprzowego (świeżego, schłodzonego lub mrożonego) produkowanego zgodnie z krajowym systemem jakości Pork Quality System (PQS). Całkowity budżet trzyletniej kampanii wynosi ponad 3,7 mln euro, z czego 50 proc., tj. ponad 1,8 mln euro, stanowi dofinansowanie ze środków unijnych, a 30 proc. ze środków krajowych (1,11 mln euro). Pozostałe 20 proc. całkowitego budżetu kampanii finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, co stanowi ponad 0,7 mln euro.

Celem Systemu jest produkcja nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego o zwiększonej trwałości, przydatności kulinarnej i przetwórczej oraz wyjątkowym smaku. Sposób jego produkcji jest zgodny z obowiązującymi wymogami prawa w zakresie dobrostanu i zdrowia zwierząt, roślin oraz ludzi, jak również wymogami ochrony środowiska.

Przeczytaj także:

Sprzedaż wieprzowiny PQS niższa od oczekiwań

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ŁM 11-09-2012, 08:44:
A teraz przyjrzyjmy się temu co robi Belgian Meat - "Skrojone na miarę" - jak belgijskie mięso podbija nasz rynek, sukcesywnie zwiększając swój udział w imporcie mięsa wieprzowego do naszego kraju, tyle za komentarz.
  • Świniarz 10-09-2012, 16:37:
W pełni popieram przedmówcę. Ale przez te sponsorowane artykuły wydają pieniądze przeznaczone na promocję. Także budżet promocji będzie wykonany w 100 % - co jak znam życie spowoduje podwyższenie w/wym w przyszłym roku o następne 30 - 50 % . I wszyscy zadowoleni............
  • Witek (co się na niczym nie zna) 10-09-2012, 16:22:
Będę złośliwy w stosunku do tych co wprowadzają PQS - "z 200 kg miesięcznie wzrosła do 400 kg " - SUKCES I TO 100% ha ha ha ha

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH