Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wieprzowina przegrywa konkurencję z drobiem? Ekspert: jej udział będzie się zmniejszał

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 19-02-2016, 10:35
Wieprzowina przegrywa konkurencję z drobiem? Ekspert: jej udział będzie się zmniejszał
Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A. /fot. CA

Zdaniem Jakuba Olipry, ekonomisty Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska, w bieżącym roku konsumpcja mięsa wieprzowego w Polsce wyniesie nieznacznie poniżej 40 kg na osobę. W kolejnych latach należy się jednak spodziewać systematycznego spadku jej udziału w całkowitej konsumpcji mięsa.

W rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jakub Olipra podkreśla, że w Polsce w ciągu ostatnich lat obserwowana była stagnacja konsumpcji mięsa wieprzowego. 

- W latach 2000-2015 spożycie mięsa wieprzowego w Polsce zwiększyło się zaledwie o ok. 5 proc. W tym okresie spożycie drobiu wzrosło o ponad 100 proc., a wołowiny obniżyło się prawie o 80 proc. - wyjaśnia ekspert. 

Jak dodaje w strukturze spożycia mięsa w Polsce bardzo szybko rośnie udział mięsa drobiowego (41 proc. w 2015 r. wobec 24 proc. w 2000 r.) kosztem mięsa wołowego (2 proc. wobec 12 proc.) i wieprzowego (56 proc. wobec 65 proc.). 

-  Dane te wskazują tym samym na strukturalną zmianę popytu na mięso w Polsce, wynikającą w mojej ocenie również z czynników pozacenowych takich jak zmiana nawyków żywieniowych. Podobne tendencje obserwowane są na całym świecie - mówi ekonomista.

Zaznacza przy tym, że zgodzie z projekcjami FAO-OECD w latach 2015-2024 udział wieprzowiny w światowej konsumpcji mięsa zmniejszy się z 37 proc. do 35 proc., podczas gdy udział drobiu wzrośnie do 41 proc. wobec 39 proc.

- Z drugiej strony, w 2016 r. czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostu spożycia mięsa wieprzowego w Polsce będzie prognozowana przez nas wyższa dynamika cen mięsa drobiowego w stosunku do mięsa wieprzowego, obniżająca cenową konkurencyjność drobiu względem wieprzowiny. W efekcie można oczekiwać, że w 2016 r. konsumpcja mięsa wieprzowego w Polsce wyniesie nieznacznie poniżej 40 kg na mieszkańca. W kolejnych latach jej udział w całkowitym spożyciu mięsa w Polsce będzie się w mojej ocenie sukcesywnie zmniejszał - podkreśla Jakub Olipra, ekonomista Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 714) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH