REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wieprzowina przegrywa konkurencję z drobiem? Ekspert: jej udział będzie się zmniejszał

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 19-02-2016, 10:35
Wieprzowina przegrywa konkurencję z drobiem? Ekspert: jej udział będzie się zmniejszał
Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A. /fot. CA

Zdaniem Jakuba Olipry, ekonomisty Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska, w bieżącym roku konsumpcja mięsa wieprzowego w Polsce wyniesie nieznacznie poniżej 40 kg na osobę. W kolejnych latach należy się jednak spodziewać systematycznego spadku jej udziału w całkowitej konsumpcji mięsa.

REKLAMA

W rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jakub Olipra podkreśla, że w Polsce w ciągu ostatnich lat obserwowana była stagnacja konsumpcji mięsa wieprzowego. 

- W latach 2000-2015 spożycie mięsa wieprzowego w Polsce zwiększyło się zaledwie o ok. 5 proc. W tym okresie spożycie drobiu wzrosło o ponad 100 proc., a wołowiny obniżyło się prawie o 80 proc. - wyjaśnia ekspert. 

Jak dodaje w strukturze spożycia mięsa w Polsce bardzo szybko rośnie udział mięsa drobiowego (41 proc. w 2015 r. wobec 24 proc. w 2000 r.) kosztem mięsa wołowego (2 proc. wobec 12 proc.) i wieprzowego (56 proc. wobec 65 proc.). 

-  Dane te wskazują tym samym na strukturalną zmianę popytu na mięso w Polsce, wynikającą w mojej ocenie również z czynników pozacenowych takich jak zmiana nawyków żywieniowych. Podobne tendencje obserwowane są na całym świecie - mówi ekonomista.

Zaznacza przy tym, że zgodzie z projekcjami FAO-OECD w latach 2015-2024 udział wieprzowiny w światowej konsumpcji mięsa zmniejszy się z 37 proc. do 35 proc., podczas gdy udział drobiu wzrośnie do 41 proc. wobec 39 proc.

- Z drugiej strony, w 2016 r. czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostu spożycia mięsa wieprzowego w Polsce będzie prognozowana przez nas wyższa dynamika cen mięsa drobiowego w stosunku do mięsa wieprzowego, obniżająca cenową konkurencyjność drobiu względem wieprzowiny. W efekcie można oczekiwać, że w 2016 r. konsumpcja mięsa wieprzowego w Polsce wyniesie nieznacznie poniżej 40 kg na mieszkańca. W kolejnych latach jej udział w całkowitym spożyciu mięsa w Polsce będzie się w mojej ocenie sukcesywnie zmniejszał - podkreśla Jakub Olipra, ekonomista Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 678) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 731 660)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH