Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Wieprzowina z Barbadosu zamiast do utylizacji, trafiła do Europy

Wieprzowina z Barbadosu powinna być zutylizowana, a nie sprzedawana w Europie. To zdarzenie wskazuje, że belgijska inspekcja weterynaryjna nie dopełniła swoich obowiązków. Nie rozumiem też, jak można było coś takiego przepuścić i nie skontrolować dokładnie takiego towaru – mówi w rozmowie z serwisem farmer.pl Aleksander Dargiewicz, dyrektor biura Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej.

Wieprzowina z Barbadosu zamiast do utylizacji, trafiła do Europy
fot. Shutterstock
  • Źródło www.farmer.pl

Autor: farmer.pl
Data: 08-03-2019, 12:19

Jak już wcześniej informowaliśmy, w ostatnim czasie, do Polski oraz innych krajów europejskich, za pośrednictwem Belgii, trafiła wieprzowina pochodząca aż z Barbadosu. Po pobraniu w markecie prób, przez belgijskie służby nadzoru nad żywnością wykazano, że mięso było zanieczyszczone chemioterapeutykiem – lewamizolem.

Dotychczasowe informacje, zebrane w unijnym systemie RASFF dotyczące tego zagrożenia wskazują, że wieprzowina trafiła do: Belgii, Niemiec, Luksemburga, Rumunii, Chorwacji, Francji, Austrii, Estonii, Czech, Rumunii, Węgier, Polski oraz Wielkiej Brytanii.

Polskie ministerstwo rolnictwa potwierdziło portalowi wp.pl, że taki transport dotarł do Polski. „38 sztuk świń ubitych na Barbadosie trafiło do firmy z woj. kujawsko-pomorskiego, a 24 świnie pojechały do woj. łódzkiego. 9,9 ton mrożonych serc trafiło do przetwórni niedaleko Łodzi. Część mięsa zatrzymano i przekazano do utylizacji.” – czytamy na stronie serwisu.

Jak podkreśla w rozmowie Aleksander Dargiewicz, dyrektor KZP-PTCH w informacji dotyczącej wieprzowiny, przywiezionej na teren Unii Europejskiej z Barbadosu, najbardziej groźne i niepokojące jest to, że nadzór weterynaryjny nie działa właściwie.

– Pamiętajmy, że w krajach Wspólnoty obowiązuje zasada wzajemnego zaufania. Jeżeli kraj unijny wysyła żywność, w tym wypadku wieprzowinę, do innego kraju unijnego, to nadzór weterynaryjny kraju eksportera potwierdza, że ten towar ma odpowiednią jakość i jest bezpieczny zdrowotnie dla konsumentów. Dlatego, strona przyjmująca taki towar, już nie bada go ponownie. Skoro unijny inspektor kraju eksportującego podpisał się pod taką przesyłką, to ufamy, że nie ma potrzeby przeprowadzania dalszych badań. Skoro towar przy wjeździe na teren Europy przeszedł unijną kontrolę, to można mieć gwarancję, że przesyłka została dobrze sprawdzona.

W tym wypadku, sytuacja była nieco inna, ponieważ Belgia prawdopodobnie była krajem tranzytowym. - Jednakże, jeżeli z kraju trzeciego wjeżdża wieprzowina na teren Unii, to belgijska inspekcja weterynaryjna powinna dokładnie sprawdzić jakość tego towaru. Widocznie, ktoś nie dopełnił swoich obowiązków. Nie rozumiem też, jak można było coś takiego przepuścić i nie skontrolować dokładnie takiego towaru. Jeżeli z kraju trzeciego wjeżdża na teren Unii tania wieprzowina z Barbadosu, to nie można mieć pełnego zaufania co do tamtejszych standardów. Przecież nie mamy pełnych informacji jak dokładnie wygląda produkcja świń na Barbadosie, w jakich warunkach jest robiona. Jeżeli tego nie przypilnowano, to znaczy że inspekcja w Belgii nie działa, tak jak powinna działać. A to ostatecznie skutkuje tego typu aferami w całej Europie. Nie służy to ani branży, ani producentom żywca, działa na niekorzyść producentów i przetwórców żywności, i może być groźne dla samych konsumentów – podkreśla Dargiewicz.

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    Barbados RSS ALERT    /    Aleksander Dargiewicz RSS ALERT    /    Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej RSS ALERT    /    Belgia RSS ALERT    /    Europa RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Nie jestem robotem 2019-03-12 10:10:06
    Z Barbadosu? Super, przynajmniej jest szansą na odrobinę egzotyki w europejskiej kuchni.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.116.3
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.