Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WIR: Producentom i przetwórcom mięsa należą się rekompensaty

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-02-2014, 14:14
WIR: Producentom i przetwórcom mięsa należą się rekompensaty
(fot. PTWP)

W obliczu kryzysu na rynku żywca wieprzowego powstałego na skutek wstrzymania eksportu wieprzowiny na rynki trzecie, jak również do niektórych krajów UE, zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej apeluje o pilne wypracowanie i przyjęcie programu rekompensat za utracone przez producentów rolnych i zakłady przetwórcze korzyści - czytamy w liście otwartym Wielkopolskiej Izby Rolniczej (WIR) do premiera RP.

- Niestety, w tej trudnej sytuacji rynkowej obserwujemy niepokojące zjawisko nadmiernego obniżania przez niektóre podmioty cen skupu, aby skorzystać ze sposobności dokonania tanich zakupów. Zwracamy uwagę, by takie nieuczciwe praktyki na bieżąco monitorować i eliminować. Firmy, które w ten sposób próbują wykorzystać zaistniałą sytuację powinny być wykluczone z możliwości korzystania z systemów wsparcia w postaci rekompensat. Celem tego postulatu jest wyeliminowanie możliwości osiągnięcia przez firmy podwójnych korzyści: z tytułu nieuczciwego obniżenia ceny i spodziewanego wprowadzenia programu wsparcia branży - podkreśla Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

- Jednocześnie wnioskujemy o wypracowanie systemu depozytowego skupu trzody chlewnej, który umożliwiałby prowadzenie skupu w sytuacji nadpodaży i jego rozliczenie po okresie stagnacji, z uwzględnieniem kosztów uboju i przechowywania. Propozycja ta wynika z faktu, iż utrzymywanie żywca wieprzowego, którego waga przekracza 120 kg, generuje dodatkowe straty na skutek spadku jakości pozyskiwanego mięsa - dodaje.

Według kalkulacji prowadzonych przez WIR, w obecnej sytuacji rynkowej ekonomiczny wynik chowu trzody chlewnej jest ujemny i pociąga za sobą straty znacznie przekraczające 150 zł na każdej sztuce. - Uważamy, że bez odpowiednio energicznych działań ze strony polskiego rządu wiele gospodarstw hodowlanych zmuszonych będzie do zaprzestania produkcji, a problemy z późniejszym odbudowaniem stad bezwzględnie wykorzystają nasi konkurenci - akcentuje Walkowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • boryna 27-02-2014, 16:18:
To (GIW) weterynaria tak napędza strach przed dwoma chorymi dzikami, że sparaliżowała tym cały świat. Wczoraj na proteście w Warszawie moi koledzy opowiadali, że niektórzy powiatowi lekarze w obawie prze amokiem władzy szefostwa w Warszawie, ogranicza skup mleka, bydła, owiec, padłych zwierząt itp.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH