Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WKG 2017: Wysokiej jakości surowiec powoduje przewagę Podlasia nad innymi regionami

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 05-10-2017, 11:53
WKG 2017: Wysokiej jakości surowiec powoduje przewagę Podlasia nad innymi regionami
Lech Zwolan, prezes zarządu Lech Garmażeria Staropolska w Białymstoku, fot. PTWP

– Wśród pozytywów trzeba wymienić dostęp do wysokiej jakości surowców, w tym mięsa czerwonego, drobiu i pozostałych składników jak warzywa itp. To jest nasza przewaga nad innym regionami – powiedział Lech Zwolan, prezes zarządu Lech Garmażeria Staropolska w Białymstoku, podczas debaty „Przyszłość branży rolno-spożywczej w Polsce Wschodniej” w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego 2017.

W trakcie dyskusji Lech Zwolan odniósł się do sytuacji firm z branży mięsnych prowadzących swoją działalność na Podlasiu.

– Województwie podlaskie długo pozostawało liderem branży mięsnej. Natomiast jakiś czas temu kolejny firmy w regionie skończyły swoją działalność, przez co na rynku zostaliśmy jako nieliczni z dużych graczy, patrząc na liczbę pracowników. Obecnie zatrudniamy ponad 150 osób i posiadamy w swoim asortymencie ponad 400 różnych indeksów. Oprócz wyrobów garmażeryjnych oferujemy produkty z drobiu, także ryby i inne przetwory w unijnym standardzie. Dodam, że jesteśmy jedynym producentem octu w naszym regionie – mówił prezes zarządu Lech Garmażeria Staropolska w Białymstoku

Lech Zwolan wskazał także plusy i minusy związane z działalnością na Podlasiu. 

– Jeśli chodzi o kwestie związane z lokalizacją i sytuacją przetwórczą jest ona dobra i niedobra. Wśród pozytywów trzeba wymienić dostęp do wysokiej jakości surowców, w tym mięsa czerwonego, drobiu i pozostałych składników jak warzywa itp. To jest nasza przewaga nad innym regionami i sprawia, że pod tym kątem Podlasie kojarzy się bardzo dobrze. Z kolei negatywnym skutkiem lokalizacji jest daleka odległość od miejsc, w które wysyłamy nasze produkty. Poza Warszawą, większa część kraju jest trudna do zdobycia, ale staramy się docierać do jak największej część Polski – wyjaśnił Lech Zwolan.

Więcej na ten temat: WKG 2017: Przyszłość branży rolno–spożywczej w Polsce Wschodniej – relacja z debaty (zdjęcia)

Lech Garmażeria Staropolska posiada w swoim asortymencie 400 indeksów, w tym m.in. szeroką gamę wędlin, pasztetów, sałatek, wyrobów garmażeryjnych z mięsa wieprzowego, drobiowego, wołowego oraz ryb. Produkty można nabyć nie tylko w Białymstoku, gdzie mamy obecnie 5 sklepów firmowych, ale również we wszystkich większych aglomeracjach tj. w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Łodzi, Krakowie, Trójmieście.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH