Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Właściciel Snails Garden: Sprzedaż przetworów ze ślimaka będzie rosła

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-03-2015, 15:01
Właściciel Snails Garden: Sprzedaż przetworów ze ślimaka będzie rosła

W Polsce potencjał rozwoju sprzedaży przetworów ze ślimaka jest olbrzymi. Popularność zyskały już ślimaki w całości z muszlą w sosie własnym, ale także oprawione mięso ślimaka mrożone. Jest ono najtańsze w sprzedaży - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden.

Grzegorz Skalmowski zamierza pokierować własne przetwórstwo właśnie w tym kierunku. - Cały proces przetwórczy obejmuje ubicie ślimaka, oprawienie tuszki , usunięcie wnętrzności ściśle według norm francuskich, czyli pozostawiając tylko wątróbkę. Do tej pory korzystalismy w usług rożnego rodzaju przetwórców, lecz koszty pośrednie są tak duże, że nie pozostało nam nic innego jak tylko uruchomić własną przetwórnię ślimaków - tłumaczy właściciel Snails Garden.

Ekspert przypomina, że ślimak był spożywany w Polsce od 1682 r., później zaś został zapomniany. - Teraz jest odpowiedni czas na reaktywację. Były krewetki, ale przyszedł czas na ślimaki. To rodzaj przekąski i dania głównego, które podniesie rangę każdej restauracji czy eventu - ocenia Skalmowski. - Czym teraz można zaskoczyć klienta? Krewetami? Chyba już nie. Inaczej zabrzmi zaproszenie rodziny, biznesmena czy kontrahenta na ślimaki i dobre wino, niż na krewetki. Każdy kto zje ślimaka, będzie o tym opowiadał do końca życia, a co najważniejsze będzie pamiętał daną imprezę czy wspominał spotkanie jako wyjątkowe, ponieważ przy konsumpcji ślimaków każdy ma dobry nastrój - akcentuje nasz rozmówca.

- Popularności dań ze ślimaków doświadczyłem osobiście, wystawiając stoisko na Food Street Festiwal Łódź. Frekwencja przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, ślimaki sprzedawały się w najprostszej postaci, i to głownie wśród młodzieży. Przez dwa dni trwania festiwalu, kolejka do stoiska ze ślimakami nie malała. Trzeba dodać, że było wystawionych ponad 40 restauracji, jednak to ślimaki cieszyły się największym zainteresowaniem - komentuje właściciel Snails Garden.

- Kolejnym dowodem na rozwój sprzedaży produktów ze ślimaka był zorganizowany przez moją firmę i Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi „Leniwy weekend ze ślimakiem". Tym razem udział wzięły czołowe restauracje Łodzi i serwowały ślimaki na rożne sposoby. Festiwal poprzedziliśmy wspólnie z żoną cyklem warsztatów kulinarnych na których opowiedzieliśmy o różnicach między naszym winniczkiem a ślimakiem hodowlanym. Pokazaliśmy także jakie specjały można przygotować ze ślimaków już przetworzonych - dodaje Grzegorz Skalmowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!
PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH