REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Właściciel Tradycyjnego Jadła: Produkcja wędlin tradycyjnych będzie rosła

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-10-2012, 19:03
Właściciel Tradycyjnego Jadła: Produkcja wędlin tradycyjnych będzie rosła
Jerzy Skonieczny, właściciel P.H.P. Tradycyjne Jadło

Przez wiele lat tradycyjne wyroby mięsne były nieobecne na półkach polskich sklepów. Pojawienie się ich ponownie można więc traktować jako pewnego rodzaju innowację - powiedział Jerzy Skonieczny, właściciel P.H.P. Tradycyjne Jadło na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

REKLAMA

Zdaniem Skoniecznego nie ma szans, aby produkty tradycyjne masowo zalały rynek. - Mogą natomiast stać się wyrobami flagowymi dla średnich i dużych firm mięsnych, produkujących na dużą skalę, jako taki „kwiatek" w asortymencie - ocenił właściciel Tradycyjnego Jadła. - Rozwój sprzedaży wędlin tradycyjnych hamuje sytuacja ekonomiczna konsumentów, oraz wysokie koszty produkcji tego typu wyrobów - dodał.

Zwrócił uwagę, że producenci wędlin tradycyjnych są wyjątkowo czuli na wahania cen surowca. - Jego udział w koszcie produktu jest jeszcze wyższy niż u pozostałych uczestników rynku mięsa. Duże koszty generuje także praca. Przy produkcji wyrobów tradycyjnych automatyzacja nie wchodzi w grę - zaznaczył.

- Myślę, że krok po kroku, w miarę wzrostu zamożności Polaków, produkty nawiązujące do polskiej tradycji kulinarnej będą zyskiwać coraz więcej rynku. Ciągle mówimy o minimalnym marginesie w całości krajowej sprzedaży wędlin, ale jest prawdopodobne, że Polacy częściej będą mogli sobie pozwolić na pewien luksus - dodał.

W ocenie właściciela P.H.P. Tradycyjne Jadło, rozwój firm produkujących wyroby tradycyjne w dużym stopniu zależy od sprawnie prowadzonego marketingu. - Klient musi wiedzieć czym wyróżniają się nasze produkty, z jakim pietyzmem są wytwarzane. Warto również budować świadomość faktu, że są one elementem historii - powiedział Jerzy Skonieczny. Według niego, mimo iż wytwarzanie tradycyjnych wędlin pozostanie niszowe, to jednak w najbliższych latach wolumen produkcji będzie rósł.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH