REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Właściciel ZM Kowalczyk: Hurtownie mięsa odchodzą w zapomnienie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-10-2012, 10:32
Właściciel ZM Kowalczyk: Hurtownie mięsa odchodzą w zapomnienie
Henryk Kowalczyk, właściciel ZM Kowalczyk

Generalizując, hurtownie odchodzą w zapomnienie. Słabsze podmioty szybko się wykruszają. Tymczasem rynek zaopatrzenia sieci dobrze się rozwija - mówi serwisowi portalspozyczy.pl Henryk Kowalczyk, właściciel ZM Kowalczyk.

REKLAMA
- Jak układa się handel wołowiną na rynku krajowym?

- W Polsce zaopatrujemy głównie sieci handlowe. Generalizując, hurtownie odchodzą w zapomnienie. Słabsze podmioty szybko się wykruszają. Tymczasem rynek zaopatrzenia sieci dobrze się rozwija. Jesteśmy w Auchan, Carrefour, Polomarkecie i Makro. Dobrze, że funkcjonują już ich centra logistyczne i nie trzeba wozić towaru bezpośrednio do każdej hali. Sieci są wymagającym partnerem -dosłownie każdy kawałek mięsa jest prześwietlany przez ich technologów. Również na terenie naszego zakładu mięso jest dokładnie badane, przeprowadzane są kontrole. Skutek jest taki, że złej wołowiny się na rynku nie sprzeda.

- W jakiej formie dostarczają Państwo mięso do sieci?

- Dostarczamy półprodukt, który następnie pakowany jest na tacki. Obecnie ze strony sieci pojawiają się pierwsze zapytania, czy może moglibyśmy zorganizować pakowanie we własnym zakresie. Wymaga to pewnych nakładów inwestycyjnych, więc na razie zostawiamy ten etap rozwoju na późniejszy okres.

- Jakie jeszcze ma Pan plany odnośnie przyszłości?

- Przyznam, że chciałbym doczekać się triumfalnego powrotu jagnięciny. Trwają już przygotowania. Hodowcy w niektórych regionach, zwłaszcza na Podkarpaciu i Podhalu, wyrażają zainteresowanie pomysłem. Trend wspierają dopłaty unijne. Wydaje się, że sprawy idą w dobrym kierunku. Chciałbym, aby jagnięcina pojawiła się nie tylko na półkach w sklepach, ale też w gastronomii. Myślę, że w ciągu dwóch lat jagnięcina zacznie być widoczna na rynku.

- Jak ocenia Pan obecną sytuację rzeźników, jako grupy zawodowej?

- Ubolewam nad tym, że zawód rzeźnika został w pewnym sensie spaczony. Kiedyś było nie do wyobrażenia, żeby do zakładu przychodzili chętni do pracy, którzy nie mają żadnego doświadczenia ani przygotowania zawodowego. Obecnie zgłaszają się murarze, cieśle czy kucharze... Brakuje szkół, które uczyłyby zasad pracy na uboju. Cały ciężar edukacji spada na zakład.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • józef 29-10-2012, 11:53:
Gdyby pochodziło tylko z młodego bydła to by pachniało.Z Krów dorosłych niestety pachnie mlekiem/obórką/ i straścią.
  • h...t 28-10-2012, 07:50:
Dzień Dobry, Ja współpracuje juz od 6 albo nawet 7 lat z firmą Kowalczyk, i naprawde jestem strasznie zadowolony, jakość mięsa znacznie sie poprawiła po otwarciu nowej ubojni w bargłach, tak nawiasem mowiąc to gratulacje, oby tak dalej to bedziemy mieć potentata wołowiny na polskim rynku

pozdrawiam H.
  • E-250 27-10-2012, 20:58:
Moderator: komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad forum. Prosimy o zachowanie kultury dyskusji.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH