REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Właściciel ZM Kowalczyk: W nowym zakładzie ubijamy już ponad 100 sztuk bydła dziennie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-10-2012, 12:48
Właściciel ZM Kowalczyk: W nowym zakładzie ubijamy już ponad 100 sztuk bydła dziennie
Henryk Kowalczyk, właściciel ZM Kowalczyk

Nowy zakład został wyposażony w nowoczesne maszyny. Moce ubojowe to ok. 200 sztuk bydła dziennie przez cztery dni w tygodniu. Sądzę, że uda nam się je osiągnąć do końca roku - mówi serwisowi portalspozyczy.pl Henryk Kowalczyk, właściciel ZM Kowalczyk.

REKLAMA
- Zakłady Mięsne Kowalczyk zainwestowały niedawno w nową ubojnię...

- Ideą, która przyświecała powstaniu nowej ubojni bydła było przede wszystkim zwiększenie skali produkcji. Poza tym, wcześniejszy zakład nie spełniał obecnych wymogów prawnych. Zamiast modernizacji, zdecydowaliśmy się na budowę nowego obiektu, przy funkcjonującej z powodzeniem rozbieralni mięsa. Tusze wołowe pozyskujemy częściowo z własnej ubojni, częściowo zaś skupujemy. Korzystamy wyłącznie z krajowego surowca. Doceniły to m.in. sieci handlowe, z którymi współpraca przebiega na bardzo zdrowych zasadach.

- Zakład skupia się tylko na uboju bydła?

- Głównie. Jest też przystosowany do uboju owiec, koni oraz trzody chlewnej. Wybraliśmy jednak ścieżkę specjalizacji. Tym bardziej, że nasza ubojnia jest jedną z nielicznych na terenie Śląska, o których można powiedzieć, że oferują w pełni profesjonalny ubój bydła. Warto pamiętać, że w skali kraju Ślązacy jedzą najwięcej wołowiny - roladki czy gulasze, to tutejsze tradycyjne dania.

- Ubojnia została oddana do użytku w czerwcu.

- Nowy zakład został wyposażony w nowoczesne maszyny. Moce ubojowe to ok. 200 sztuk bydła dziennie przez cztery dni w tygodniu. Sądzę, że uda nam się je osiągnąć do końca roku. W tej chwili ubijamy ok. 100 - 120 sztuk dziennie. Urządzenia potrzebują czasu na pełny rozruch. Mamy już dobrze przeszkolonych pracowników i sprawne rozwiązania we wszystkich obszarach produkcji.

- A co z normami środowiskowymi?

- Ponieważ obiekt znajduje się w pobliżu dużej aglomeracji miejskiej, musieliśmy zadbać o normy środowiskowe. Poszliśmy w kierunku utylizacji wszystkich odpadków poubojowych na produkcję nawozów mineralno-organicznych. W ostatnim czasie następuje degradacja gleby pod uprawy rolne. Wpływ ma na to brak nawozów naturalnych. Pewna grupa ludzi zainteresowała się tym problemem. Doszliśmy do wniosku, że zamiast utylizować odpady, których w przypadku bydła jest dużo, lepiej będzie zastosować technologię pozwalającą stworzyć nawóz. To rozwiązanie stosujemy, jako jeden z niewielu zakładów w kraju.

- Rzeźnia jest bezzapachowa?

- Tak. Dlatego myślę, że mieszkańcy okolicznych miejscowości nie powinni mieć z naszej strony żadnych problemów.

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH