REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Właścicielka Polwity: Młodzi nie garną się do pracy w przemyśle mięsnym

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-02-2010, 15:06
Właścicielka Polwity: Młodzi nie garną się do pracy w przemyśle mięsnym

Sytuacja w przemyśle mięsnym pod względem struktur pracowniczych może budzić niepokój - uważa Ewa Kowalska, właścicielka firmy Polwita.

REKLAMA

Zdaniem Ewy Kowalskiej problemy kadrowe w firmach z branży mięsnej wynikają nie z braku ludzi do pracy, bo bezrobocie w Polsce utrzymuje się nadal na wysokim poziomie, ale z tego, że branża zaniedbała szkolnictwo zawodowe, średnie a na końcu wyższe. - Ludzie młodzi nie garną się do pracy w przemyśle mięsnym i nie wynika to tylko z tego, że przemysł mięsny w przemyśle spożywczym uważany jest za „przemysł ciężki", ale również z braku odpowiedniego przygotowania merytorycznego i praktycznego - ocenia właścicielka firmy Polwita. - Koszty, które ponosimy dzisiaj na wyszkolenie takich osób i przygotowanie ich do pracy są niewspółmierne do efektów i nie dają pewności co do przyszłości takiego pracownika - zaznacza.

Deprecjacja zawodu pracownika przemysłu mięsnego jest faktem. - To bierność branży mięsnej, wieloletnie zaniedbania szkoleniowe, płacowe i motywacyjne przyczyniły się po części do takiego stanu rzeczy - podkreśla właścicielka Powity. - Tworząc firmę szkoleniową dla branży mięsnej, nie zdawałam sobie sprawy jak głęboki jest kryzys. Wielu przedsiębiorców jeszcze dzisiaj nie dostrzega przyczyn tak złej sytuacji kadrowej a praktyczne przygotowania do zawodu i doszkalanie personelu wszystkich szczebli postrzega tylko przez pryzmat kosztów - dodaje.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • darek mieso lubi 05-02-2010, 16:06:
hahahaha to jest nienormalne stawki w tych zakladach sa nizsze niz na sluchawce w call center a na dodatek jednak lepiej siedziec na sluchawce niz kielbasy przebierac z maska na twarzy
  • olta 03-02-2010, 11:41:
jest wiele ludzi po studiach ze specjalizacją technologia mięsa, ale nie mają 10lat doświadczenia i to zakłady nie chcą ich przyjmować!!!
  • Czarna Żmija 02-02-2010, 21:03:
Kasa, misiu, kasa... a nie zapomoga jaką oferują zakłady mięsne, oto przyczyna wszystkiego.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH