Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Właścicielka Polwity: Młodzi nie garną się do pracy w przemyśle mięsnym

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-02-2010, 15:06
Właścicielka Polwity: Młodzi nie garną się do pracy w przemyśle mięsnym

Sytuacja w przemyśle mięsnym pod względem struktur pracowniczych może budzić niepokój - uważa Ewa Kowalska, właścicielka firmy Polwita.

Zdaniem Ewy Kowalskiej problemy kadrowe w firmach z branży mięsnej wynikają nie z braku ludzi do pracy, bo bezrobocie w Polsce utrzymuje się nadal na wysokim poziomie, ale z tego, że branża zaniedbała szkolnictwo zawodowe, średnie a na końcu wyższe. - Ludzie młodzi nie garną się do pracy w przemyśle mięsnym i nie wynika to tylko z tego, że przemysł mięsny w przemyśle spożywczym uważany jest za „przemysł ciężki", ale również z braku odpowiedniego przygotowania merytorycznego i praktycznego - ocenia właścicielka firmy Polwita. - Koszty, które ponosimy dzisiaj na wyszkolenie takich osób i przygotowanie ich do pracy są niewspółmierne do efektów i nie dają pewności co do przyszłości takiego pracownika - zaznacza.

Deprecjacja zawodu pracownika przemysłu mięsnego jest faktem. - To bierność branży mięsnej, wieloletnie zaniedbania szkoleniowe, płacowe i motywacyjne przyczyniły się po części do takiego stanu rzeczy - podkreśla właścicielka Powity. - Tworząc firmę szkoleniową dla branży mięsnej, nie zdawałam sobie sprawy jak głęboki jest kryzys. Wielu przedsiębiorców jeszcze dzisiaj nie dostrzega przyczyn tak złej sytuacji kadrowej a praktyczne przygotowania do zawodu i doszkalanie personelu wszystkich szczebli postrzega tylko przez pryzmat kosztów - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • darek mieso lubi 05-02-2010, 16:06:
hahahaha to jest nienormalne stawki w tych zakladach sa nizsze niz na sluchawce w call center a na dodatek jednak lepiej siedziec na sluchawce niz kielbasy przebierac z maska na twarzy
  • olta 03-02-2010, 11:41:
jest wiele ludzi po studiach ze specjalizacją technologia mięsa, ale nie mają 10lat doświadczenia i to zakłady nie chcą ich przyjmować!!!
  • Czarna Żmija 02-02-2010, 21:03:
Kasa, misiu, kasa... a nie zapomoga jaką oferują zakłady mięsne, oto przyczyna wszystkiego.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 458) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH