Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Włosi po północy zjedzą soczewicę i wieprzowe kiełbasy

Na sylwestrowych stołach we Włoszech, po toaście o północy pojawia się tradycyjnie soczewica - jako wróżba obfitości pieniędzy w nowym roku - oraz dwa gatunki gotowanych kiełbas - cotechino (serdelowa) i zampone, czyli rodzaj golonki.


Autor: PAP
Data: 31-12-2010, 17:30

Posiłek złożony z tych dwóch dań wieńczy obfitą, wielodaniową kolację. Włosi z tej tradycji nie rezygnują i jak obliczono, przed tegorocznym sylwestrem kupili 5 milionów kilogramów obu rodzajów tych kiełbas z mielonej wieprzowiny z dużą ilością przypraw.

Sprzedawane są w specjalnej aluminiowej folii, w której należy gotować je przez kilka godzin. Następnie kroi się je w plasterki.

Podczas gdy cotechino ma kształt normalnej grubej kiełbasy, to znacznie większe wrażenie, zwłaszcza na cudzoziemcach, robi preferowane przez Włochów zampone, ponieważ ma formę faszerowanego świńskiego kopyta.

Tradycja jedzenia obu kiełbas sięga setek lat.

Zampone uważane jest za wynalazek kucharza z połowy XVI wieku, który w czasie oblężenia miasta Mirandola koło Modeny przez wojska papieża Juliusza II , wypełnił świńskie kopyto kawałkami zmielonego mięsa, aby go nie zmarnować i móc ugotować je w odpowiedniej chwili. Dlatego najsłynniejsze, najlepsze i najdroższe zampone pochodzi właśnie z Modeny.

Eksperci zapewniają jednocześnie, że wbrew temu, co się uważa patrząc na te kiełbasy, nie są one tłuste i ciężkostrawne. Bogate są natomiast w proteiny, witaminy i żelazo.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.246.85
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.