Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Włosi potrafili ochronić tradycję produkcji swoich szynek dojrzewających

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 14-09-2017, 12:28
Włosi potrafili ochronić tradycję produkcji swoich szynek dojrzewających
Robert Rutkowski właściciel firmy RobRut Distribution, fot. Paweł Pawłowski/Żelaznastudio

- Jakiekolwiek negocjacje cenowe z Włochami nie wchodzą w grę. Albo kupujemy szynkę w podanej przez konsorcjum cenie albo nie. Nie zależy im na tym, żeby jak najszybciej sprzedać ten produkt, gdyż szynka dojrzewająca się nie psuje. Może dojrzewać kolejny miesiąc. A im będzie starsza, tym będzie droższa - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Robert Rutkowski właściciel firmy RobRut Distribution.

Zdaniem Roberta Rutkowskiego w Polsce nie udało się dotrzymać tradycyjnych metod produkcji wędlin i szynek dojrzewających.

- Wiele osób uważa, że szynki dojrzewające to czysto włoski wynalazek. Jednak w czasach II wojny światowej Polacy także chowali mięso w solankach w piwnicach lub stodołach, które dojrzewało tam przez miesiące - dodaje.

Na uwagę, że dziś w Polsce także mamy producentów tradycyjnych wędlin, właściciel RobRut Distribution odpowiada, że skala tej produkcji jest minimalna w porównaniu do Włoch.

- Tego rodzaju produktów jest u nas bardzo mało i niewiele osób o nich wie. W polskiej tradycji mamy wędliny tradycyjne, wędzonki, a dziś wiele zakładów przemysłowych zatraca jakość tych produktów. Tymczasem we Włoszech tradycja produkcji szynek dojrzewających jest bardzo szeroko rozpowszechniona. Produkcja wzrasta o kilkadziesiąt procent z roku na rok. W 2012 roku w Italii wyprodukowano ok. 12 mln sztuk szynek rocznie. Dziś nieoficjalnie mówi się o 30 mln. 2017 rok jest spektakularny, ceny szynki idą w górę co kwartał - dodaje.

Rutkowskiemu udało się dotrzeć do niewielkich włoskich zakładów, gdzie tradycyjny sposób produkcji przechodzi z ojca na syna od wielu pokoleń.

- To prawdziwi pasjonaci. Wiedza, jaką mnie zarazili jest przeogromna. Postanowiłem wykorzystać ją na naszym rynku. We Włoszech całość produkcji Parmy koordynuje i nadzoruje konsorcjum. To mniej więcej tak, jakby powołano stowarzyszenie regionu Mazowsze produkujące szynkę „mazowszankę”, która mogłaby powstawać tylko na Mazowszu. Włosi potrafili to zrobić. Dzięki temu mają produkt, który cieszy się prestiżem i jest ceniony na całym świecie. A chętnych do zakupu nie brakuje. Niedawno konsorcjum narzuciło na producentów Parmy zmniejszenie wielkości produkcji przy jednoczesnym zwiększeniu ceny. Zarabiają już nie tylko na samej sprzedaży własnych szynek, ale także sprzedając licencje na budowę dojrzewalni. Tego rodzaju obiekty powstają w USA, Kanadzie, Chinach. Na całym świecie włoscy producenci mają własne zakłady zbudowane wspólnie z zagranicznymi partnerami. My też planujemy wybudować taki obiekt w Polsce - dodaje.

Przeczytaj cały wywiad z Robertem Rutkowskim:

Z włoską szynką dojrzewającą na podbój polskiego rynku - wywiad z właścicielem RobRut Distribution

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH