REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wołowina będzie odkażana kwasem mlekowym

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 19-02-2013, 14:53
Wołowina będzie odkażana kwasem mlekowym

4 lutego Komisja Europejska podjęła decyzję o dopuszczeniu do stosowania kwasu mlekowego w rzeźniach, służącego do odkażania mięsa wołowego - podaje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Nowe przepisy wejdą w życie od 25 lutego br. (będą dotyczyły tusz, półtusz oraz ćwiartek, nie zgodzono się na stosowanie kwasu przy odkażaniu elementów oraz mięsa drobnego), ucinając tym samym dyskusję w tej sprawie ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie używanie kwasu mlekowego w rzeźniach jest normalną praktyką.

Komisja zaznaczyła jednak, że kwas mlekowy nie może być w żaden sposób traktowany jako substytut dobrych praktyk i odpowiednich procedur, natomiast ma stanowić integralną część systemu opartego na analizie zagrożeń i krytycznych punków kontroli (HACCP).

Dopuszczenie stosowania kwasu mlekowego zwiększa szansę Amerykanów w wykorzystaniu kontyngentu na dostawy wysokiej jakości wołowiny do Unii. Przypomnijmy, że w 2009 r. UE otworzyła 20 tys. kontyngent w ramach rozwiązania sporu z USA dotyczącego handlu wołowiną produkowaną z użyciem hormonów wzrostu. Korzystanie z tego kontyngentu umożliwiono, oprócz Amerykanom, także kilku innym krajom.

W sierpniu 2011 r. wielkość tego kontyngentu zwiększono do 48,2 tys. ton. Amerykanie mieli jednak nadal problem z dostępem do kontyngentu, gdyż Unia zakazywała stosowania kwasu mlekowego do odkażania wołowiny, co w Stanach Zjednoczonych jest powszechną praktyką.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • alo 21-02-2013, 16:01:
A po to: "Przeciwnicy propozycji zwracają uwagę na fakt, że odkażanie mięsa kwasem mlekowym po uboju jest stosowane de facto zamiast redukcji drobnoustrojów od producenta do konsumenta poprzez system HACCP (Analiza Zagrożeń Krytycznych Punktów Kontroli) oraz innych działań zgodnych z wymaganiami Wspólnoty. Ponadto w propozycji rozporządzenia pojawia się tylko termin redukcja, a raczej powinno być usunięcie flory bakteryjnej oraz limity stosowania kwasu mlekowego w rzeźniach. Zatem gdyby nawet rozporządzenie zostało przyjęte, nie zawierałoby pierwotnego
kształtu propozycji zgłoszonej przez Amerykanów. Okazuje się także, że kraje członkowskie, które są gotowe na wyrażenie zgody na stosowanie kwasu mlekowego w rzeźniach, upierają się nad wprowadzeniem etykiet informujących o tym fakcie konsumentów - informuje FAMMU/FAPA. "
  • ola 21-02-2013, 09:30:
a w praktyce czemu to ma służyć

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH