Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Wołowina tanieje w całej Unii. Tracą polscy rolnicy

- Producenci bydła mają ostatnio sporo powodów do zmartwienia. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w połowie czerwca ceny bydła były niższe o 11,4% względem poprzedniego roku. Największe różnice, podobnie jak w Unii, mają miejsce w przypadku byków (-15,7%). Potaniały również krowy (-10,6%) i młode bydło (-12,7%), a w znacznie mniejszym stopniu jałówki (-3,4%) - komentuje Łukasz Czech, analityk sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

Wołowina tanieje w całej Unii. Tracą polscy rolnicy
fot. shutterstock.com

Zmiany aktualnej ceny kształtowane są kolejno przez zmiany na rynku europejskim, czynniki sezonowe oraz echo afery wołowej.

- Najsilniejszy trend dotyczy zmian cenowych w Unii Europejskiej. Polska nie jest jedynym krajem, w którym ceny wołowiny uległy obniżkom. Istotnie spadły one również w Niemczech czy Holandii. Należy pamiętać, że ponad 80% polskiej wołowiny trafia na eksport, w związku z czym sytuacja na rynkach eksportowych ma dużo większy wpływ na ceny, niż popyt krajowy - komentuje Łukasz Czech.

W pierwszym kwartale 2019 r. kraje wspólnoty odpowiadały za ponad 90% eksportu wołowiny z Polski. Na początku czerwca br., w UE cena żywca w przypadku bydła ogółem była o 4,8% niższa wobec poprzedniego roku, cena krów o 3,5%, cena młodego bydła o 1,1%, cena jałówek o 4,0%, cena młodych byczków o 4,0%, zaś cena byków o 7,0%. W przypadku żywych zwierząt cena za jedną sztukę spadła o 16,6% w odniesieniu do cieląt ras mlecznych oraz wzrosła o 2,6% w przypadku cieląt ras mięsnych.

- Spadająca konsumpcja wołowiny w UE może być powodem wyżej wspomnianych obniżek. Według prognoz Komisji Europejskiej, spożycie wołowiny w Unii w 2019 r. może się zmniejszyć o 1,5%, co odpowiada około 100 tys. t wagi poubojowej. Jest to pierwszy prognozowany spadek konsumpcji od 2013 r. Z kolei sytuacja na rynkach międzynarodowych (pozaunijnych)  stanowi raczej wsparcie dla cen. Eksport wołowiny z Unii w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2019 r. wzrósł o 4,2%, głównie za sprawą zwiększonej sprzedaży do Izraela, w której duży udział ma Polska. Import do UE w omawianym okresie zmalał o 3,9%, głównie w wyniku zmniejszonego importu z Brazylii - podaje analityk sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

Duży wpływ mają też czynniki sezonowe. W drugim kwartale ceny wołowiny w Polsce przeciętnie są niższe o 1,2% względem początku roku, podczas gdy w UE są średnio niższe o 1,7%. W trzecim kwartale ceny też są zazwyczaj niższe, zarówno w Polsce jak i Unii.

Jeżeli chodzi o samą produkcję w Polsce, to według danych GUS, w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. ubój przemysłowy bydła ogółem był o 4,8% mniejszy niż rok temu.

- Podsumowując, niskie ceny w Unii nie pozwalają na powrót do ceny sprzed afery z początku roku. Sytuacja może się poprawić w wyniku czynników sezonowych pod koniec roku - dodaje ekspert.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Łukasz Czech RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    BNP Paribas RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.171.183.163
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.