Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Wołowina to jedno z najdroższych, ale także najzdrowszych mięs

- Mięso wołowe jest najlepszym mięsem z punktu widzenia właściwości prozdrowotnych. Jest także jedynym rodzajem mięsa, które znacząco zmienia swoje cechy pod wpływem nastrzykiwania wodą - mówiła prof. nadzw. dr hab. inż. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW podczas szkolenia "Ekspert sprzedaży wołowiny wysokiej jakości QMP" zorganizowanego przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Wołowina to jedno z najdroższych, ale także najzdrowszych mięs
Dr hab. inż., prof. nadzw. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, fot. mat. pras.

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 29-07-2017, 13:28

Prof. Wierzbicka podkreśla, że wartość prozdrowotna i kulinarna wołowiny jest wyższa, dlatego cena jest nieco wyższa niż w przypadku drobiu i wieprzowiny.

- Dlatego tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby w diecie codziennej przynajmniej dwa razy w tygodniu znalazło się mięso wołowe - dodaje.

Co ciekawe, wołowina jest jedynym rodzajem mięsa, które znacząco zmienia swoje cechy pod wpływem nastrzykiwania wodą.

- Mięso kulinarne zgodnie z prawem ma prawo mieć nastrzyk do 15 proc. objętości. Wprowadzana jest wówczas sól, woda oraz substancje, które stabilizują tę wodę w strukturze mięsa. We wszystkich innych rodzajach mięsa woda istotnie zwiększa masę, natomiast w przypadku wołowiny woda istotnie zmienia cechy mięsa. Woda wypływa z wołowiny, ponieważ jej struktura białkowa jest odmienna. Każdy procent wyższej zawartości białka w mięśniu skutkuje tym, że mięso coraz bardziej "ściska" wewnątrz strukturę i woda wypływa - dodaje.

Co wpływa na jakość wołowiny? Przede wszystkim odpowiedni dobór genetyczny ras ojcowskich.

- Czy "czystorasowa" wołowina jest lepsza? To kwestia wiary i przekonania. W naszych testach znaczących różnic znaleźć nie mogliśmy, ale są z pewnością osoby, które takie różnice znajdą. Główny strumień produktów kierujemy do osób, które nie mają tak wyczulonego progu sensorycznego. Przyrosty dzienne bydła są tak obliczone, aby masa ubojowa w ciągu 18 miesięcy nie przekraczała 700 kg - dodała.

Prof. Wierzbicka podkreśla, że wołowina, jako jedno z najzdrowszych mies, jest idealna dla ludzi aktywnych.

- Jest to najbardziej efektywne źródło białka: w pełni kompatybilne, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne odpowiednio zbudowane. Zostało udowodnione, że mięso wołowe w najmniejszym stopniu obciąża nasz układ limfatyczny: nie rozkłada się do mocznika i nie obciąża tak silnie naszego układu moczowego. Osobom mającym problemy zdrowotne łatwiej jest spożywać wołowinę niż inne mięsa. Mięso wołowe jest najlepszym mięsem z punktu widzenia właściwości prozdrowotnych. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka i jego właściwości funkcjonalne. Mięso wołowe to także ogromne źródło tłuszczów rozpuszczalnych w wodzie - dodała.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Agnieszka Wierzbicka RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (6)

  • modus 2017-07-29 13:49:03
    Ale ta baba kłamie wołowina jest rakotwórcza
  • uważny czytelnik 2017-07-30 10:55:28
    Wypowiedź pani Wierzbickiej jest tak samo trafna, jak ta z programu w radiu TOK FM, w okresie walki o zakaz uboju rytualnego, gdzie w dyskusji z prof. Elżanowskim stwierdziła, że krowa podczas obracania w specjalnej maszynie traci przytomność i nie czuje bólu przy zarzynaniu na żywca. W tym samym czasie poselski projekt ustawy wykluczał maszyny obrotowe z uboju, jako najbardziej OKRUTNE. Pani Wierzbicka, kiedy pani zacznie mówić prawdę?
  • Marylka 2017-07-30 12:11:40
    Wydaje mi się,że ta kobieta była szefem ogromnego projektu upowszechnienia zjadania wołowiny,wartego wiele milionów złotych,to nie może teraz inaczej mówić.
  • Racjonalista 2017-07-30 12:13:30
    Wołowina nie jest rakotwórcza... widzę, że dobrą literaturę czytacie. Mięso może być czynnikiem rakotwórczym jeżeli poddane jest zbyt mocnej obróbce termicznej - czyni nie mięso, a np. mocne smażenie powodujące częściowe zwęglanie mięsa - patrz: badania trawienia in vitro...
  • zea 2017-08-01 13:05:55
    tłuszcze rozpuszczalne w wodzie?...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.150.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.