Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wołowina wciąż traci rynek

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 20-06-2012, 08:13
Wołowina wciąż traci rynek
Około 20 lat temu przeciętny Polak zjadał 16 kg wołowiny rocznie. Dziś - niewiele ponad 2 kg

Spożycie mięsa wołowego w tym roku po raz kolejny spadnie - do 2,2 kg na osobę, z 2,3 kg rok wcześniej. Zdaniem ekspertów, mięso wołowe traci na rzecz drobiu, który jest tańszy - informuje Rzeczpospolita.

Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), na który powołuje się „Rz", w tym roku Polacy zjedzą przeciętnie 73 kg mięsa na osobę. Spożycie drobiu ma być wyższe, choć tylko o niecałe 0,5 kg. Natomiast spożycie wołowiny spadnie do 2,2 kg. Dla porównania, jeszcze na początku XXI w. statystyczny Polak zjadał ponad 7 kg wołowiny rocznie. Natomiast w 1989 r., w którym zostały zniesione kartki na mięso, jej spożycie przekraczało 16 kg na osobę.

Zdaniem Krystyny Świetlik z IERIGŻ wołowina przegrywa z drobiem głównie z powodu wysokiej ceny. Ponadto, zaletą drobiu, który jest równie wartościowy jak wołowina, jest także bogaty asortyment. Każdy, bez względu na zasobność portfela, znajdzie coś dla siebie.

Do kupowania wołowiny już drugi rok z rzędu przekonuje Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM). Na akcję informacyjną „Odkryj dobre polskie mięso" uzyskał 1,4 mln zł z funduszu promocji wołowiny. W sumie na działania promocyjne wyda w tym roku niemal 2 mln złotych. W planach ma m.in. kampanię medialną, degustacje w dziesięciu największych miastach w Polsce oraz konkursy kulinarne - czytamy w „Rz".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Siria 27-06-2012, 22:04:
Piszesz o łamaniu prawa. Wg niego nie wolno podawać kurczętom brojlerom "sterydów i anabolików" - ptaki rosną, bo takie mają założenia genetyczne (rzecz dla wielu niepojęta), mało się ruszają i otrzymują idealnie zbilansowaną mieszankę paszową.
A ja jestem kobietą, tak do wiadomości. Inżynierem zootechniki w dodatku.
  • blogkupca.pl 21-06-2012, 12:55:
Sprawdź sobie w sieci najlepiej, przy pomocy jakich zastrzyków (anaboliki i sterydy) przyśpiesza się przyrost tkanki mięsnej u kurczaków, tak by można było je sprzedawać jak najszybciej oraz jak reaguje ich organizm na to w jaki sposób się je hoduje. A dodatkowo warto dowiedzieć się co jedzą nasze kurki nim wylądują na naszym stole. Dobrze poszukasz, będziesz wiedział o czym mowa.
  • Siria 21-06-2012, 12:31:
Dlaczego mięso kurcząt jest wg ciebie niezdrowe?

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH