REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wołowina z Polski ma szansę poza UE

  • Autor: BZ WBK
  • Data: 22-11-2016, 12:01
Wołowina z Polski ma szansę poza UE
fot. shutterstock.com

Zagraniczni konsumenci chętnie jedzą polską wołowinę i cielęcinę. W 2015 r. wolumen eksportu wzrósł o 19% r/r. Zgodnie z przewidywaniami analityków sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK w tym roku wzrost będzie niższy i osiągnie poziom 1-3% proc.

REKLAMA

Według ekspertów Banku Zachodniego WBK rynek jest stabilny i zachęca rolników do podejmowania produkcji mięsnej. Zagranicznym sukcesom polskich producentów sprzyjają wysokie ceny wołowiny na rynku globalnym, niższa produkcja naszych światowych konkurentów oraz rosnący potencjał rynków pozaeuropejskich, które coraz mocniej otwierają się na polskie mięso.

W ciągu ostatnich 6 lat eksport wołowiny rósł w średnim tempie 6,2% rocznie. Jednak cały czas eksport tego mięsa jest bardzo mocno skoncentrowany na rynku unijnym. W 2013 r. do UE trafiało 90% wywozu mięsa wołowego z naszego kraju. W 2015 r. wyniósł prawie tyle samo – 87%. – Państwa UE są dla naszych firm naturalnym kierunkiem i z pewnością pozostaną najważniejszym odbiorcą polskiej wołowiny. Hodowcy i eksporterzy powinni jednak zwrócić uwagę również na inne regiony świata. Poza Starym Kontynentem rodzą się bowiem wielkie szanse i ciekawe możliwości – wskazuje Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK.

Obecnie perspektywa wyjścia na rynki pozaeuropejskie może być szczególnie atrakcyjna ze względu na wahania podaży na świecie. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa szacuje, że czołowi producenci wołowiny, jak Brazylia, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia czy Rosja dostarczą na rynki mniej surowca. – W Brazylii znacząco wzrosły koszty pasz, a popyt na rynku krajowym pozostaje na niskim poziomie. W konsekwencji, tegoroczna produkcja w tym kraju będzie nieznacznie niższa. Z kolei w Argentynie spadek produkcji związany jest z wykorzystaniem dużej części cieląt oraz krów do powiększania stad krajowych. W Australii, po trzech latach niewystarczającej ilości opadów, poprawiły się warunki atmosferyczne, co zachęciło rolników do rozwoju produkcji, ale wysoki poziom ubojów krów w poprzednich dwóch latach i tak będzie skutkował tendencją spadkową w pogłowiu bydła. Podobna sytuacja obserwowana jest w Nowej Zelandii – komentuje Grzegorz Rykaczewski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 329) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH