Wołowina z USA wraca do Arabii Saudyjskiej
Po wykryciu nietypowego przypadku tzw. choroby szalonych krów (BSE) w Stanach Zjednoczonych w 2012 r., Arabia Saudyjska wprowadziła embargo na przywóz wszystkich towarów z wołowiny z rynku amerykańskiego. Obecnie oba kraje porozumiały się wstępnie w sprawie wznowienia wysyłek amerykańskiej wołowiny do Arabii Saudyjskiej - podają analitycy FAMMU/FAPA.

Stany Zjednoczone są drugim największym producentem wołowiny, który uzyskał dostęp do rynku saudyjskiego. Wcześniej, na początku 2016 r. Saudyjczycy otworzyli swój rynek na dostawy mięsa wołowego z Brazylii. Zanim dojdzie do wznowienia wysyłek amerykańskiej wołowiny do Arabii Saudyjskiej, Stany Zjednoczone muszą dostosować swój program świadectw eksportowych do wymogów stawianych przez stronę saudyjską.
Nie wiadomo dokładnie, ile potrwa ten proces, jednakże w przypadku Brazylii zabrało to ponad sześć miesięcy. Wstępna umowa, dotycząca wznowienia handlu ma obejmować wołowinę oraz produkty z wołowiny (wołowiną z kością i bez kości, mięso mielone, przetwory wołowe oraz podroby), pochodzące od zwierząt w wieku poniżej 30 miesięcy życia, z późniejszym przesunięciem wieku zwierząt do 48 miesięcy. W 2011 r., tj. w pełnym roku przez saudyjskim embargiem, Stany Zjednoczone wyeksportowały do Arabii Saudyjskiej około 5,2 tys. ton mięsa wołowego.
