Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wolumen eksportu polskiego drobiu zwiększył się o 9 proc.

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 30-03-2014, 16:57

W 2013 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 1,101 mld EUR i było o 6 proc. wyższe od wyników z 2012 r. Wolumen eksportu zwiększył się o 9 proc. do blisko 650 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 8 proc. do 1,289 mld EUR - podaje FAMMU/FAPA na podst. danych Ministerstwa Finansów.

Dynamika wzrostu wywozu uległa jednak spowolnieniu, rok wcześniej zanotowano wzrosty odpowiednio o 20 proc. i 15 proc.. Średnia jednostkowa wartość wywozu była w 2013 r. niższa w skali roku o 1,4 proc. i wyniosła 1,98 EUR/kg. Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe (83 proc.), jego wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 8 proc. do 570,5 tys. ton, a wartość wzrosła o 5 proc. do 1,076 mld EUR.

Bardzo dobry rezultat uzyskano w eksporcie przetworów drobiowych, wolumen wzrósł o 20 proc. do 56,8 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 27 proc. do 149,2 mln EUR. Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich głównie Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja. Najważniejszymi rynkami zbytu z krajów trzecich były Benin i Hongkong. Wzrosła ponaddwukrotnie sprzedaż do Chin oraz do krajów afrykańskich (Benin, Kongo, Togo, Gabon, Liberia). Wolumen eksportu żywego drobiu z Polski wzrósł o 25 proc. do 19,9 tys. ton, a jego wartość o 29 proc. do 62,5 mln EUR, jednak ujemne saldo wymiany handlowej w ciągu roku pogorszyło się. Niemcy i Ukraina pozostały największymi odbiorcami żywca. 

Wielkość polskiego importu sektora drobiu w 2013 r. wyniosła 121,8 tys. ton i była o 13 proc. wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 21 proc. do 188,1 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 33 proc. pod względem wolumenu i 27 proc. wartościowo. Najważniejszymi dostawcami żywca do Polski były Niemcy, Holandia, Czechy i Słowacja.

Wielkość przywozu mięsa drobiowego obniżyła się o 9 proc. do 39,7 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła o 10 proc. do 44,2 mln EUR. Najwyższa wartość zakupów mięsa pochodziła z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Węgier. W ubiegłym roku wzrósł również przywóz przetworów drobiowych do Polski o 16 proc. ilościowo i o 21 proc. pod względem wartości. Głównymi rynkami dostaw były również państwa UE, z Niemcami na czele.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Bez obłudy 01-04-2014, 09:53:
Do autora artykułu: Panu nie zgrzyta "wolumen"? Bo są piękne polskie słowa "objętość, ilość"- i zrozumiale i dla ucha przyjemniej.
Kiedyś, gdy ktoś używał niezrozumiałych słów, bądź wyrażał się zawile-kwieciście uchodził wśród ludzi mało wykształconych za
wielce mądrego.
W dniu dzisiejszym to tylko wskaźnik snobizmu i złej znajomości rodzimego języka.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH