Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Wręczono certyfikaty dla producentów Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej

10 producentów Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej odebrało w poniedziałek certyfikaty potwierdzające jakość produktu i jego zgodność z wymogami. Od 2017 roku Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska jest zarejestrowana jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne.


Autor: PAP
Data: 08-04-2019, 18:16

Certyfikaty dla producentów Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej wręczono w Poznaniu po raz drugi. W poniedziałek otrzymało je 10 producentów, których produkty spełniły wymogi unijnych przepisów i poddały się kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Certyfikaty muszą być odnawiane co roku. Patronat nad kontrolą produkcji i przyznawaniem świadectw jakości sprawuje Ogólnopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy.

Jak podkreślił w poniedziałek zastępca prezydenta Poznania Jędrzej Solarski, "certyfikat pomógł wypromować rogale świętomarcińskie w całej Polsce i na świecie. Chcemy, by Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska była tak samo rozpoznawalna".

Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska, jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne, zarejestrowana została latem 2017 roku. Według dokumentu nadającego jej znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego, Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska może być produkowana wyłącznie na dokładnie określonym obszarze geograficznym; obejmującym w tym przypadku województwo wielkopolskie oraz niektóre powiaty z woj. lubuskiego i kujawsko-pomorskiego.

Jak przypomniano w poniedziałek, zgodnie z określonymi normami, kiełbasa powinna mieć ok. 10-12 centymetrów długości i średnicę do 3,3 cm. Wytwarzana jest wyłącznie z mięsa wieprzowego, wykrawanego w ciągu 48-72 godzin po uboju, średnio rozdrobnionego, uzyskiwanego z wykrawanych szynek i łopatek. Mięso I klasy musi stanowić 70 proc. ogólnej masy, II klasy 20 proc. a III klasy tylko 10 proc. Mięso użyte do produkcji jest niepeklowane, co nadaje charakterystyczny "biały" kolor. Znakiem rozpoznawczym jest zawartość majeranku - nie mniejsza niż 0,3 kg na 100 kg mięsa. Pozostałe przyprawy to: sól warzona, świeżo starty czosnek i świeżo zmielony pieprz czarny.

Poznański magistrat wskazał, że Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska jest regionalnym specjałem znanym i popularnym już w XIX wieku, chociaż pewne źródła wskazują - jak podkreślił Urząd Miasta Poznania - że była wyrabiana już w czasach piastowskich. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.234.111.56
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.