Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Współpraca nauki z biznesem przynosi efekty. Innowacyjne rozwiązania dla sektora rolno-spożywczego

Polska gospodarka powinna być bardziej innowacyjna - podkreślają eksperci. Ciągle jednak wiele do życzenia pozostawia współpraca nauki i biznesu, a przede wszystkim odsetek wdrożeń konkretnych rozwiązań opracowanych przez naukowców. Projekt „BIOŻYWNOŚĆ- innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” pokazuje jednak, że możliwym jest osiągnięcie konkretnych korzyści w gospodarce.

Współpraca nauki z biznesem przynosi efekty. Innowacyjne rozwiązania dla sektora rolno-spożywczego
Fot. Shutterstock

Sam projekt był realizowany przez Konsorcjum Naukowo-Przemysłowe utworzone przez Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk, koordynatora projektu, oraz partnerów naukowych i przemysłowych w latach 2009 – 2015.

Jego celem ogólnym było zwiększenie poziomu innowacyjności polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez badania w obszarze nauk związanych z jakością żywności, co miało się przyczyni do budowy gospodarki opartej na wiedzy, wzrostu jej konkurencyjności oraz szybszego rozwoju cywilizacyjnego kraju obejmującego poprawę zdrowia społeczeństwa.

Celem bezpośrednim było natomiast kompleksowe opracowanie technologii wytwarzania produktów (surowców i przetworów) spożywczych pochodzenia zwierzęcego o optymalnej wartości odżywczej i prozdrowotnej, spełniających kryteria żywności funkcjonalnej.

Przedstawiciele IGiHZ PAN poinformowali nasz portal, że w ramach projektu opracowano 14 zgłoszeń patentowych, z czego 4 patenty zostały już udzielone. Zgłoszenia obejmują innowacyjne i prozdrowotne produkty mięsne, prozdrowotne produkty mleczarskie, innowacyjne opakowania do żywności, a nawet dodatki paszowe. Ponadto w ramach projektu przygotowano 54 instrukcje wdrożeniowe i technologiczne uwzględniające powiązania ogniw w całym łańcuchu produkcji żywności od „pola do stołu” i obejmujących: dobór ras, systemy żywienia zwierząt, dodatki paszowe, mięso kulinarne (wieprzowe i drobiowe), produkty mięsne (wieprzowe i strusie) oraz produkty mleczarskie.

Co ważne wynalazki przyczyniły się do znaczącego wzrostu innowacyjności polskiego sektora rolno-spożywczego. Innowacyjne produkty, istotne z punktu widzenia potencjału przetwórczego i konsumentów, charakteryzują się następującymi cechami: 1. produkty (surowce i przetwory) o podwyższonej wartości odżywczej i prozdrowotnej m.in. wzbogacone o składniki bioaktywne; 2. produkty o obniżonej alergenności; 3. przetwory o obniżonej zawartości soli i substancji dodatkowych np. polifosforanów; 4. produkty o obniżonej kaloryczności i zawartości tłuszczu typu light.

Opracowane rozwiązania spotkały się z bardzo dobrym przyjęciem, a potwierdzeniem ich konkurencyjności są liczne nagrody m.in. Złoty Medal na Międzynarodowych Targach Wynalazczości Badań Naukowych i Nowych Technologii w Brukseli.

więcej informacji:

innowacje RSS ALERT    /    patenty RSS ALERT    /    innowacyjna gospodarka RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Drobiarz 2016-07-30 12:21:43
    Nauka nie wie czego chce praktyka, ata nie wie czego żądać od nauki i to za darmo. Co to za innowacja ta strusina jak w Polsce nie ma wyspecjalizowanej rzeźni.
  • Artmetic 2016-08-01 01:50:17
    Dotacje dla firm na badania i rozwój: artmetic.pl
  • Żywi 2016-08-01 12:47:22
    Nie łatwo jest IGiZ PAN swdrożyć kiepski produkt mimo szumnej nazwy.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.19.203
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.