Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Współpraca producentów mięsa z GIW umożliwi szybką ekspansję zagraniczną

  • Autor: Katarzyna Walterska, Adam Domagała, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-06-2008, 21:47
Współpraca producentów mięsa z GIW umożliwi szybką ekspansję zagraniczną

Główny Inspektorat Weterynarii oczekuje od branży mięsnej informacji o potencjalnych rynkach zbytu po to żeby mogły rozpocząć się rozmowy z partnerami zagranicznymi dotyczące ustalenia weterynaryjnych warunków eksportu.

- Obecnie nie mamy wiedzy na temat potencjalnych rynków zbytu. Związki branżowe powinny nam wskazywać z kim mamy prowadzić rozmowy żeby było wiadomo pod jakim kątem trzeba będzie przygotowywać surowiec - powiedział Krzysztof Jażdżewski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii na konferencji  "Polskie mięso - europejski rynek. Wyzwania, możliwosci, bariery" zorganizowanej przez magazyn Rynek Spożywczy i portalspozywczego.pl.

Jażdżewski podkreślił, że jeżeli chodzi o ekspansję Polska powinna brać przykład z Danii. - Duńskie firmy bardzo precyzyjnie określają, gdzie chcą wysyłać swój towar. Po takiej informacji pracownicy instytutu weterynarii ustalają dalsze warunki eksportu. Dzięki temu Duńczycy mogli szybko zareagować na kryzys rynku japońskiego. Obecnie przenoszą się do Australii - powiedział.

- Jeżeli chodzi o Polskę dobrym przykładem, który zobrazuje ten problem są nóżki drobiowe. U nas są one utylizowane, a z powodzeniem można byłoby eksportować je do krajów azjatyckich, ponieważ tam uchodzą za przysmak. Scenariusz ten nie jest realizowany, nie tylko dla tego, że producentom brakuje wiedzy, ale przede wszystkim z powodu powszechnej przypadłości drobiu polskiego, czyli zapalenia podeszwy, które eliminuje ten surowiec - dodaje Krzysztof Jażdżewski.

Podobna sytuacja związana jest z chrobą Aujeszkiego u trzody chlewnej. - Choroba Aujeszky'ego nie jest groźna dla ludzi, dlatego w Polsce nie jest ona zwalczana. Jednak, gdyby producenci rozpoczęliby z nią walkę, otworzyłoby się przed nimi wiele rynków zbytu. Często samo rozpoczęcie programu pilotażowego gwarantuje taki scenariusz - podkreśla zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. W tym roku zarezerwowano w budżecie 40 mln zł na zwalczanie chroby Aujeszkiego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH