REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wszystko o wędlinach. Co warto wiedzieć?

  • Autor: PR/portalspozywczy.pl
  • Data: 02-02-2016, 18:09
Wszystko o wędlinach. Co warto wiedzieć?
Fot. Pawel Pawlowski/ZelaznaStudio.pl

Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”, mówi o tym, czym kierować się przy zakupie produktów mięsnych, jak prawidłowo je przechowywać oraz co można znaleźć w ich składzie.

REKLAMA

Jakie cenne wartości odżywcze znajdują się w wędlinach?

Mięso i wędliny to jedno z podstawowych źródeł pełnowartościowego białka w codziennym jadłospisie. Obok aminokwasów, niezbędnych do budowy tkanek i narządów, zawiera także witaminy i składniki mineralne. Produkty mięsne są źródłem witamin z grupy B, takich jak niacyna, B12 i B6 (potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego), dobrze przyswajalnego żelaza (niezbędnego w profilaktyce anemii, potrzebnego do wzrostu) oraz cynku (o właściwościach antyoksydacyjnych, które pozytywnie wpływają na nasz wygląd).

Zachowaj umiar

– Mimo wielu żywieniowych zalet, mięso powinniśmy jeść w umiarkowanych ilościach. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia opublikowanymi w styczniu 2016 roku, w ciągu tygodnia konsumpcja wędlin i mięsa, zwłaszcza czerwonego, nie powinna przekraczać 0,5 kg. Niestety, wielu Polaków zapomina o tych zasadach i pomimo zaleceń spożywa ich za dużo – mówi Katarzyna Zadka.

Spożycie mięsa na świecie wynosi 800-820 g tygodniowo, zaś w Polsce – 1,3 kg1. Z danych IERiGŻ wynika, iż wędliny stanowią  ok. 40 proc. mięsa spożywanego przez naszych rodaków! Umiarkowane sięganie po mięso czerwone i wędliny jest szczególnie ważne dla osób z zaburzonym profilem lipidowym, nadciśnieniem, schorzeniami układu pokarmowego i nerek.

Co wchodzi w skład wędlin?

Wszystko zależy od tego, z jakim typem wędliny mamy do czynienia. Wyróżniamy aż cztery grupy produktów – wędzonki, kiełbasy, wędliny powstające z podrobów i produkty blokowe. Najbardziej popularne to wędzonki, czyli szynki, polędwice, balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, a także kiełbasy gdzie, obok mięsa, obecny jest dodatek tłuszczu, który w zależności od poziomu rozdrobnienia kiełbas może być widoczny „gołym okiem” lub nie. Zarówno w przypadku wędzonek, jak i kiełbas, na pierwszym miejscu listy składników powinno znajdować się mięso, z którego został wytworzony produkt. Inne podstawowe składniki to tłuszcz (w przypadku kiełbas), przyprawy, a także sól. Większość wędlin dostępnych na naszym rynku to produkty podlegające procesowi peklowania, dzięki któremu posiadają różowoczerwoną barwę i są mikrobiologicznie bezpieczne. Na ich liście składników pojawiają się mieszanki peklujące zawierające m.in. azotyn sodu. Ponadto, część wędlin zawiera także inne dodatki. Najpopularniejsze to izolaty białkowe np.: sojowe, białek mleka. Na ich obecność szczególną uwagę powinni zwracać alergicy, którzy mogą być uczuleni na surowiec, z którego powstają.

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kajman 03-02-2016, 21:20:
W branży jeszcze pracuje / 43 rok / i takiego chłamu ,oraz tak schemizowanych produktów nigdy nie było jak jest obecnie. Były normy Państwowe , a nie normy producenta ,, chciwego biznesmena/ .
Do polskie od lat trafi mięso z UE i jest dale przetwarzane w przetwórniach jako nasze dobre mięso . Dobre produkty się

skończyły ,tylko nieliczni jeszcze produkują uczciwa wedline i smakowitą jak dawniej .
  • wędzarz 03-02-2016, 19:22:
Panie Nowicki proponuję skończyć kilka klas podstawówki to może się Pan nauczy pisać bo ciężko zrozumieć Pana wypociny . Akurat Tak się składa że omijam "bazarowe wyroby" szerokim łukiem . Proszę czytać komentarze ze zrozumieniem ale chyba to też wykracza poza Pańską inteligencję . Pisałem o zakładach lokalnych (nie bazarach) mających ISO i HACCP ale produkujących wyroby nisko wydajne i wędzone tradycyjnie dymem a nie w atmosach . Pracuję w branży mięsnej 20 lat także widziałem nie jeden zakład mięsny zarówno produkujący kilkaset kg / dobę jak i kilkadziesiąt ton, stąd moja obecność. A trolować to sobie Pan może tutaj do woli bo Pana wiedza z zakresu technologii jest żadna co udowodnił Pan swoim komentarzem i wywodem na temat pana domniemanej technologii produkcji. Pozdrawiam Pana i Panu podobnym smacznego w jedzeniu wędlin z koncernów. polecam parówki
  • Tomasz 03-02-2016, 11:08:
Facet nazwał się wędzarz, a widać, że dyletant.

Zobacz wszystkie komentarze (7)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (12 620) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 772 585)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH