Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wszystko o wędlinach. Co warto wiedzieć?

  • Autor: PR/portalspozywczy.pl
  • Data: 02-02-2016, 18:09
Wszystko o wędlinach. Co warto wiedzieć?
Fot. Pawel Pawlowski/ZelaznaStudio.pl

Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”, mówi o tym, czym kierować się przy zakupie produktów mięsnych, jak prawidłowo je przechowywać oraz co można znaleźć w ich składzie.

Jakie cenne wartości odżywcze znajdują się w wędlinach?

Mięso i wędliny to jedno z podstawowych źródeł pełnowartościowego białka w codziennym jadłospisie. Obok aminokwasów, niezbędnych do budowy tkanek i narządów, zawiera także witaminy i składniki mineralne. Produkty mięsne są źródłem witamin z grupy B, takich jak niacyna, B12 i B6 (potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego), dobrze przyswajalnego żelaza (niezbędnego w profilaktyce anemii, potrzebnego do wzrostu) oraz cynku (o właściwościach antyoksydacyjnych, które pozytywnie wpływają na nasz wygląd).

Zachowaj umiar

– Mimo wielu żywieniowych zalet, mięso powinniśmy jeść w umiarkowanych ilościach. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia opublikowanymi w styczniu 2016 roku, w ciągu tygodnia konsumpcja wędlin i mięsa, zwłaszcza czerwonego, nie powinna przekraczać 0,5 kg. Niestety, wielu Polaków zapomina o tych zasadach i pomimo zaleceń spożywa ich za dużo – mówi Katarzyna Zadka.

Spożycie mięsa na świecie wynosi 800-820 g tygodniowo, zaś w Polsce – 1,3 kg1. Z danych IERiGŻ wynika, iż wędliny stanowią  ok. 40 proc. mięsa spożywanego przez naszych rodaków! Umiarkowane sięganie po mięso czerwone i wędliny jest szczególnie ważne dla osób z zaburzonym profilem lipidowym, nadciśnieniem, schorzeniami układu pokarmowego i nerek.

Co wchodzi w skład wędlin?

Wszystko zależy od tego, z jakim typem wędliny mamy do czynienia. Wyróżniamy aż cztery grupy produktów – wędzonki, kiełbasy, wędliny powstające z podrobów i produkty blokowe. Najbardziej popularne to wędzonki, czyli szynki, polędwice, balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, a także kiełbasy gdzie, obok mięsa, obecny jest dodatek tłuszczu, który w zależności od poziomu rozdrobnienia kiełbas może być widoczny „gołym okiem” lub nie. Zarówno w przypadku wędzonek, jak i kiełbas, na pierwszym miejscu listy składników powinno znajdować się mięso, z którego został wytworzony produkt. Inne podstawowe składniki to tłuszcz (w przypadku kiełbas), przyprawy, a także sól. Większość wędlin dostępnych na naszym rynku to produkty podlegające procesowi peklowania, dzięki któremu posiadają różowoczerwoną barwę i są mikrobiologicznie bezpieczne. Na ich liście składników pojawiają się mieszanki peklujące zawierające m.in. azotyn sodu. Ponadto, część wędlin zawiera także inne dodatki. Najpopularniejsze to izolaty białkowe np.: sojowe, białek mleka. Na ich obecność szczególną uwagę powinni zwracać alergicy, którzy mogą być uczuleni na surowiec, z którego powstają.

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kajman 03-02-2016, 21:20:
W branży jeszcze pracuje / 43 rok / i takiego chłamu ,oraz tak schemizowanych produktów nigdy nie było jak jest obecnie. Były normy Państwowe , a nie normy producenta ,, chciwego biznesmena/ .
Do polskie od lat trafi mięso z UE i jest dale przetwarzane w przetwórniach jako nasze dobre mięso . Dobre produkty się

skończyły ,tylko nieliczni jeszcze produkują uczciwa wedline i smakowitą jak dawniej .
  • wędzarz 03-02-2016, 19:22:
Panie Nowicki proponuję skończyć kilka klas podstawówki to może się Pan nauczy pisać bo ciężko zrozumieć Pana wypociny . Akurat Tak się składa że omijam "bazarowe wyroby" szerokim łukiem . Proszę czytać komentarze ze zrozumieniem ale chyba to też wykracza poza Pańską inteligencję . Pisałem o zakładach lokalnych (nie bazarach) mających ISO i HACCP ale produkujących wyroby nisko wydajne i wędzone tradycyjnie dymem a nie w atmosach . Pracuję w branży mięsnej 20 lat także widziałem nie jeden zakład mięsny zarówno produkujący kilkaset kg / dobę jak i kilkadziesiąt ton, stąd moja obecność. A trolować to sobie Pan może tutaj do woli bo Pana wiedza z zakresu technologii jest żadna co udowodnił Pan swoim komentarzem i wywodem na temat pana domniemanej technologii produkcji. Pozdrawiam Pana i Panu podobnym smacznego w jedzeniu wędlin z koncernów. polecam parówki
  • Tomasz 03-02-2016, 11:08:
Facet nazwał się wędzarz, a widać, że dyletant.

Zobacz wszystkie komentarze (7)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 538) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.