Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wyeliminowanie śruty sojowej z pasz spowoduje wzrost kosztów produkcji mięsa

  • Autor: PAP
  • Data: 22-01-2012, 11:37
Wyeliminowanie śruty sojowej z pasz spowoduje wzrost kosztów produkcji mięsa

W ocenie ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wyeliminowanie z żywienia zwierząt śruty sojowej spowoduje wzrost kosztów produkcji mięsa. Zastąpienie jej innymi komponentami pasz jest trudne i nieopłacalne.

Śruta sojowa jest powszechnie stosowania w żywieniu drobiu, trzody i bydła. Polska importuje ten surowiec głównie z Argentyny w ilości ok. 1,8-2,0 mln ton rocznie. Jest to surowiec genetycznie modyfikowany. W Polsce jednak obowiązuje zakaz stosowania pasz GMO wprowadzony ustawą o paszach z 2006 r. Miał on obowiązywać od połowy 2008 r., ale ustawę znowelizowano i przedłużono termin zawieszenia obowiązywania tego zakazu do końca 2012 roku.

W opinii ekspertów Instytutu, gdyby w naszym kraju zaczął obowiązywać zakaz importu genetycznie modyfikowanej śruty sojowej, to możliwości jej zastąpienie innymi komponentami byłyby bardzo ograniczone, a zwłaszcza przy korzystaniu przez hodowców z pasz przemysłowych.

Z punktu widzenia wartości żywieniowej nie ma też możliwości zastąpienia śruty sojowej innymi śrutami (roślin strączkowych, rzepakową i słonecznikową) w paszach dla brojlerów oraz prosiąt i warchlaków. W takim przypadku substytutami mogą być jedynie gluten oraz pasze pochodzenia zwierzęcego (mączka rybna, mleko w proszku lub serwatka suszona), w których 1 kg zawartego w nich białka jest 2-2,5 krotnie droższy niż w śrucie sojowej. Poza tym są one dostępne na rynku w niewielkich ilościach - czytamy w "Raporcie o sytuacji na światowym rynku pasz wysokobiałkowych ze szczególnym uwzględnieniem produkcji roślin GMO".

Jak piszą w nim Wiesław Dzwonkowski i Krzysztof Hryszko, zamiana śruty sojowej na inne surowce białkowe może skutkować znacznym pogorszeniem efektów produkcyjnych. Zwracają uwagę, że dzięki postępowi genetycznemu było możliwe skrócenie cyklu produkcyjnego i zmniejszenie zużycia paszy na kilogram produkowanego żywca czy jaj.

Jakość paszy musi być jednak obecnie wyższa niż 15-20 lat temu. Zdaniem autorów publikacji jest to również jeden z czynników istotnie ograniczających możliwości wyeliminowania żywienia śruty sojowej GMO. A ponadto może skutkować wzrostem kosztów produkcji i cen pasz przemysłowych, co z kolei wpłynie na wyższe koszty produkcji żywca, jaj i mleka czyli na konkurencyjność polskiej żywności na światowym rynku.

Z kalkulacji wynika, że w przypadku zastąpienia w mieszankach dla kurcząt brojlerów śruty sojowej GMO jej droższym odpowiednikiem - śrutą bez GMO, przy aktualnych uwarunkowaniach wzrost kosztów paszy wyniesie ok. 7 proc., a wzrost zapotrzebowania na niemodyfikowaną śrutę spowoduje jej podrożenie. Przy założeniu, że różnica w cenach między śrutą GMO i non GMO wynosi ponad 20 proc., to koszt paszy zwiększy się o 10-13,5 proc.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • knrx 24-01-2012, 09:10:
Zdrowego wystarczy trochę mniej = taniej-za zywnosc bez gmo nie zaplacisz wiecej o 10-20% tylko o 100-150%
  • regionalnesmaki 23-01-2012, 22:11:
Niech pan tylko weźmie pod uwagę, że ekologicznie nie znaczy zdrowe. GMO, żywność ekologiczna czy funkcjonalna to taki sam chłam, sztuczny wymysł, mający na celu windowanie cen lub spekulację. Swiat będzie potrzebował w ciągu 40 lat produkować 2 razy więcej żywności niż obecnie, a w niektórych regionach nawet i 10 razy. Problem jednak w tym, że zmiany klimatyczne, nieuchronne i nie do zatrzymania oraz erozja gleb powoduje spadek wydajności i powierzchni ziem uprawnych.
Nie wiem czy GMO to szans na wygraną z głodem, nie mnie to oceniać, ale promowanie 2 razy mniej wydajnych upraw ekologicznych to namawianie do świadomego głodzenia setek milionów osób. Ja do tego ręki nie przyłożę.
  • Zdrowego wystarczy trochę mniej = taniej 23-01-2012, 20:54:
Chętnie zapłacę 10-20 % więcej za mięso pochodzące od zwierząt żywionych paszami bez roślin GMO . Znam wiele osób , które też są do tego gotowe , nie mówiąc już o olbrzymim rynku żywności ekologicznej jako szansie na zdrowe polskie rolnictwo.Niech ci "eksperci" wypowiadają się za siebie i za firmy , które lobbują a nie wygłaszają "jedynie słusznych prawd" . Europa coraz szybciej wycofuje się z GMO (ostatnia decyzja BASFU o zamknięciu swoich biur w Europie i przeniesieniu ich do USA z powodu oporu społeczeństwa europejskiego przed GMO) więc Polska ma zostać wysypiskiem europejskim dla GMO ?

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH