Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wyhamował eksport wieprzowiny na rynki krajów trzecich

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 11-06-2013, 12:45
Wyhamował eksport wieprzowiny na rynki krajów trzecich

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 731,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 7,9 proc. mniej niż w tym samym okresie 2012 r. - podaje FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45 proc.) i mrożona wieprzowina (41 proc.), których wyekspediowano odpowiednio o 6 proc. i 8 proc. mniej niż rok wcześniej. Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE, wysyłki żywca były prawie o dwie trzecie niższe (-69 proc.), spadł również wywóz świeżego mięsa (-9 proc.). Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (+3 proc.). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja.

Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Polski i Wielkiej Brytanii.

W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu - największym odbiorcą stały się Chiny, gdzie dostawy wzrosły w ciągu roku prawie o połowę do 172 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu. Na drugie miejsce z pierwszego przesunęła się Rosja, gdzie sprzedaż obniżyła się o 18 proc. do 166 tys. ton. Niższe były również dostawy do Hongkongu (-34 proc.), Korei Płd. (-53 proc.), na Ukrainę (-9 proc.) i Białoruś (-36 proc.).

Wzrósł natomiast wywóz m.in. do Japonii (+8 proc.), na Filipiny (+20 proc.) i do Australii (+21 proc.). W ciągu pierwszych trzech miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 8,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 1 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (57 proc.) oraz mięso mrożone (30 proc.). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.

Podobał się artykuł? Podziel się!
Ptasia grypa w Holandii i Danii POPRZEDNI ARTYKUŁ

Ptasia grypa w Holandii i Danii

Bez większych zmian w SRW RP NASTĘPNY ARTYKUŁ

Bez większych zmian w SRW RP

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH